Kanta-Häme

Raitaharjuun elämyspuutarha talkoilla

Kukapa olisi uskonut – Raitaharjun palvelukodin puutarha on aikoinaan palkittu Rengon kauneimpana.

Nyt puutarha on päässyt repsahtamaan, ja talon väki haluaa sen kuntoon talkoilla.

– Aiemmin täällä oli aktiivinen talonmies, joka hoiti puutarhaa vaimonsa kanssa, mutta kun ne työt ulkoistettiin, puutarhanhoito on tupannut unohtumaan. Pihalla ei moneen vuoteen ole ollut mitään. Se ei ole nyt kovin silmiä hivelevä, kuvailee Raitaharjun esimies Riitta-Leena Uotila.

Askel pois laitosmaisuudesta

Nyt härkää on tartuttu sarvista ja apuun on kutsuttu Vapaaehtoiskeskus Pysäkin vapaaehtoistyöntekijöitä.

– Mielessä on ollut pitkään, että jotain pitää tehdä, mutta raha on kortilla. Kysyin Pysäkiltä apua, ja sieltä löytyi Eini Niemi, joka on miehensä kanssa rakentamassa kahdeksan puista istutuslaatikkoa.

Niistä tehdään sen korkuisia, että pyörätuolilla liikkuvat liikuntarajoitteiset vanhuksetkin pystyvät istumakorkeudelta niistä nauttimaan – niin itse istutuspuuhissa kuin sadonkin korjaamisessakin. Laatikoihin istutetaan muun muassa mansikkaa, hernettä, yrttejä ja pensasmustikoita sekä kukkia.

– Uskon, että tällä on suuri merkitys vanhuksille. Heidän elämänsä laitoksessa on niin pientä. Täällä saa koskettaa, haistaa ja maistaa tai vaikka nyppiä rikkaruohoja.

Samalla vanhukset saavat myös ulkoilla.

– Asiakastyytyväisyyskyselyissä nousee aina esille ulkoilun tarve. Sitä ei ole koskaan riittävästi, esimies Riitta-Leena Uotila toteaa.

Raitaharjun palvelukodissa on 31 asiakaspaikkaa vanhuksille. Monet ovat muistisairaita. Osa tarvitsee liikuntaan apuvälineitä, ja osa on vuoteenomia.

Lahjoituksia vastaanotetaan

Puutarha on Uotilan mukaan melko suuri, ja siellä on vanhoja omenapuita. Sivummalla on myös marjapensaita ja luumupuita.

Tarkoituksena on luoda pihalle kaksi oleskelualuetta, johon talkooväki kaipaa lahjoituksena puutarhakalusteita – joko uusia tai hyväkuntoisia käytettyjä.

– Tarvitsisimme keinun, puutarhapenkkejä, tuoleja ja pöytiä pari settiä, Uotila luettelee.

Myös siemenet, kukat ja taimet kelpaavat. Mielellään he ottavat vastaan myös koriste-esineitä, kuten puutarhatonttuja.

Riitta-Leena Uotila toivoo, että lahjoittajat olisivat ensin yhteydessä häneen puhelimitse. Soittaa voi numeroon (03) 6215048.

Vapaaehtoistyötä kaivataan jatkossakin

Sitten kun puutarha on saatu kuntoon, tavoitteena on myös pitää se kauniina.

Uotila on puhunut Pysäkin väen kanssa yhteistyön jatkamisesta. Mukaan haluttaisiin myös paikallisia 6.-luokkalaisia.

– Se olisi sitä sukupolvien välistä yhteistyötä.

Hämeenlinnan setlementin kautta voi olla mahdollista saada jeesaamaan kuntouttavan työtoiminnan kautta pitkäaikaistyöttömiä tai työllistää palkkatuella olevia.

Kaikille avoimet Raitaharjun elämyspuutarhan kunnostustalkoot järjestetään maanantaina 28.4. kello 13 osoitteessa Rengonraitti 21 A, Renko.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic