Kanta-Häme

Raitista sukupolvea saa vielä odotella

Suomen nuoriso on raittiimpi kuin koskaan, sanotaan nuorten terveystapatutkimuksen tuoreimmassa raportissa.

Väestötutkimuksen tuloksista huolimatta suomalaisten ei kuitenkaan tarvitse odotella raittiin sukupolven esiinnousua.

Alkoholitutkimussäätiön tutkimusjohtajan Tomi Lintosen mukaan alaikäisten osalta kehitys on hyvä, mutta tulevaisuus ei näytä kovin valoisalta.

– Raittius ei ole lisääntymässä, sillä aikuiset juovat edelleen. Näin on käynyt joka sukupolvessa 1967 lähtien, kun keskiolut vapautui markkinoille, Lintonen paukauttaa.

Seuranta käynnistyi 1977. Vielä 1990-luvulla 14–16-vuotiaiden raittius oli harvinaista, mutta 2000-luvun taitteessa tilanne alkoi muuttua parempaan suuntaan.

Hieman yli 10 prosenttia 16-vuotiaista oli raittiita viime vuosituhannen lopulla. Vuonna 2013 oli useampi kuin joka kolmannes. 12-vuotiaiden juominen on pysynyt hyvin harvinaisena seurannan aloittamisesta lähtien.

Lintosen mukaan kulttuuri ei ole muuttunut vähemmän humalaa suosivaan suuntaan. 18 vuoden iässä nuorten humalahakuisuus on yhtä yleistä kuin muilla aikuisilla.

– Täysi-ikäisyyden rajalla säännöllinen juominen on pysynyt samana jo kolme vuosikymmentä.

Tylysti sanottuna aikuisten juomakulttuuri ei ole muuttunut lainkaan.

Korkki sihahtaa lomilla ja juhlapyhinä

Nuorisotyöntekijä Peter Petro Ankkuri-tiimistä kertoo, että alle 18-vuotiaiden nuorten alkoholinkäyttö on Hämeenlinnassa selvästi vähentynyt.

Enemmän nuorten juomajuhlat painottuvat lomien alkuun ja tiettyihin juhlapyhiin.

– Vappuisin tilastoharha paljastuu, kun Kirkkopuistossa pullojen kanssa kolistelee tuhannen alaikäistä.

Myös nuorten suhtautuminen juomiseen vaikuttaa. Enää heillä ei ole velvoitetta juoda porukassa ulkopuoliseksi jäämisen pelossa.

Toisena tulevat skootterit ja mopoautot.

– Kulkupelit ovat nuorille parasta ehkäisevää päihdetyötä. Jos nuori päättää lähteä reippailemaan ilman mopoautoa, siitä voi päätellä jotakin.

Kolikolla on kääntöpuolensa. Huumeet ovat yleistyneet.

– Sellaista paikkaa ei ole, mistä niitä ei saisi, Petro toteaa. (HäSa)

Hämeenlinnan kaupungin lasten ja nuorten palvelut järjestää perjantaina 27.3. kello 14-16 ”Nuoret ja päihteidenkäyttö Hämeenlinnassa” -tilaisuuden. Paikkana on Raatihuoneen juhlasali.

 

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic