Kanta-Häme

Raittinen, Hipp, Mali, Pajukallio ja Kononen – 50-vuotias suomikantri juhlii Forssassa lauantaina

Ensin keskustelua Forssan kirjastossa ja sitten konsertti ravintola Puistolinnassa.
Forssalaislähtöinen Atte Hipp on mukana lauantain suomikantrikeskustelussa Forssan kirjastossa sekä illan konsertissa.

Lauantai on Forssassa suomalaisen countrymusiikin, kun Jussi Raittinen, Atte Hipp, Arto Pajukallio ja Suonna Kononen liittyvät Turkka Malin seuraan.

Kantrimusiikkimiehet voi tavata Forssan kirjastossa keskustelutilaisuudessa, joka alkaa kello 12.

– Keskustelun aiheita meillä riittää varmasti, mutta myös yleisö saa esittää kysymyksiä. Kantri voi myös soida juttelun lomassa, Atte Hipp kommentoi.

Kantrimusiikki on painanut jälkensä Forssaan. Mika ja Turkka Malin Tyykikylään takaisin -albumi vuodelta 1979 on edelleen Suomen harvoja kantrimusiikilla saavutettuja kultalevyjä.

Lauantai-iltana alkaen kello 20 miehet konsertoivat ravintola Puistolinnassa Forssassa.

– Luvassa on akustista kantria aina puolille öin… ja kenties vähän myöhempäänkin. Lupa on varmistettu ravintoloitsijalta siltä varalta, että oikein innostumme, Hipp kertoo.

2000-luvulla Forssaa on pitänyt kantrikartalla persoonallisia omakustanteita tuottanut Atte Hipp. Hän sanoo olevansa suomikantrin uutta sukupolvea, joka tekee musiikkia omilla ehdoillaan.

Hän pitää kantrin ovet auki joka suuntaan.

– Kantrimusiikissa voidaan käydä keskustelua siitä, mikä ja millainen on oikeaa tai väärää. Minä murran sen rajan heti. Minulle kantri antaa puitteet eli akustiset soittimet ja tarinan kerrontaa. Voin ottaa vaikutteita rokista, punkista ja gospelistakin, hän kertoo.

Tarkoituksena oli, että Forssassa olisi julkistettu suomalaisesta kantrimusiikista kertova tietokirja Mystiset Metsätyömiehet ja keskikalja-cowboyt.

– Kirjan kustantaa Sammakko. Ikävä kyllä kirja ei aivan ehtinyt marraskuulle. Ilmestymispäivä on nyt suunniteltu joulukuun puoliväliin, Hipp kertoo.

Kirja juhlistaa suomalaisen kantrin 50-vuotista taivalta. Vuosikymmeniä tulee viisi siitä, kun ensimmäinen suomalainen country-tyylinen levytettiin. Kantrin ajanlaskun lasketaan alkavaksi Jarno Sarjasen 1968 levyttämästä Kari Kuvan kappaleesta Nukkekoti.

Haastattelukirjan tekivät Huojuva lato-yhtyeessä soittava toimittaja Suonna Kononen ja valokuvaaja Olli Nurmi. HäSa

Suomikantri 50 vuotta. Forssan kirjastossa lauantaina 24.11 kello 12 ja kello 20 alkaen ravintola Puistolinnassa Forssassa.

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic