Kanta-Häme

Raja-aidat mataliksi perheiden palveluista

Maallikko tulee ajatelleeksi, että miksei tätä ole keksitty aikaisemmin. Niin järkevältä vaikuttaa lasten ja nuorten palveluiden niputtaminen yhdeksi, saumattomaksi kokonaisuudeksi.

Hämeenlinna tekee muutoksen, joka on varsin suuri, vuodenvaihteessa.

Palveluita ei enää katsotakaan tuotantonäkökohdista tai asiantuntijoiden kautta, vaan asiakkaan näkökulmasta.

– Syntyy ehjä jatkumo neuvolasta päiväkotiin ja kouluun ja sujuvat polut eri asiantuntijoiden väliin, palvelutuotantojohtaja Päivi Raukko kuvaasi uutta kokonaisuutta.

Kaupunkilaisia odotettiin keskustelemaan uutuudesta keskiviikkona järjestetylle kyselytunnille. Vain harva löysi tiensä paikalle, eikä asia kovin monta poliitikkoakaan saanut liikkeelle.

Lasten ja nuorten palvelut tuotetaan 7 palvelualueella. Uusilla kaupunginosilla on omat palvelualueensa ja kantakaupunki jakautuu muutamaan alueeseen.

Niitä johtavat työparit ja työntekijät toimivat monialaisina tiimeinä. Tarkoitus on saada tieto kulkemaan.

Tutut lähi-ihmiset

Toimintatavan tavoitteena on, että perheet pääsevät koko ajan tekemisiin tuttujen ihmisten kanssa. Samassa piirissä toimitaan aina vauvasta nuoreksi aikuiseksi.

Tilaajajohtaja Antti Karrimaa lupaa, ettei enää tarvitse vaeltaa luukulta luukulle etsimässä lasten ja nuorten palveluja.

– Kun toiminta saadaan pyörimään, se on iso muutos perheiden arkeen. Eri asiantuntijat työskentelevät yhdessä ja tieto kulkee.

Tarkoitus on vähitellen saada painotus korjaavien palveluiden sijaan ennaltaehkäiseviin. Se on asiakkaiden kannalta parasta, mutta myös taloudellisesti edullisempaa. (HäSa)