Kanta-Häme

Räjähdys laukaisi bussirallin

Junaradan sähkövaurio pani tuhansien junamatkustajien aikataulut ja reitit uusiksi maanantaina.

Raideliikenne katkesi Riihimäen ja Hämeenlinnan välillä aamupäivällä, kun tunnelityömaalla tehty räjähdys kaatoi yhden sähköportaalin ja katkaisi sähköt kaikilta kolmelta raiteelta.

Pieksämäeltä Helsinkiin matkalla ollut Arto Marjomäki matkusti junassa, joka peruutettiin takaisin Hämeenlinnan asemalle.

– Kuulutuksen mukaan tunnelityömaan räjäytys oli epäonnistunut ja kiviä on singonnut sähkölinjoille ja kai raiteillekin, Marjomäki kertoi.

Viikonlopun Rauli-myrskyn vaurioiden vuoksi kaukojunaliikenteessä oli yksittäisiä myöhästymisiä muutenkin, minkä vuoksi osan matkustajista kyyti venyi hyvin pitkäksi.

– Helsinkiin sovittu palaveri on jo menetetty tapaus, joten nyt olisi paras päästä takaisin lähtöpaikkaan, Orivedeltä aamutuimaan liikkeelle lähtenyt ja Hämeenlinnassa korvaavaa linja-autokyytiä odottanut Salla Haarala totesi.

Haarala kertoi maanantain olleen toinen kerta, kun hän matkusti junalla tämän vuoden aikana. Aikataulu oli pettänyt myös ensimmäisellä kerralla.

Kulku katkesi yhdellä liikennöidyimmistä kaukoliikenteen reiteistä Helsingin ja Tampereen välillä. Sillä on arkipäivisin 7000–8000 matkustajaa.

VR:n nettisivuilla julkaistiin nopeasti tiedote rataliikenteen häiriöstä, mutta vielä illallakin nettikaupasta oli mahdollista ostaa junalippuja kaikkiin vuoroihin esimerkiksi Tampereelta Helsinkiin.

Samaan aikaan VR kuitenkin tiedotti, ettei kaikkia vuoroja pystytä liikennöimään korvaavilla linja-autoilla. Yrityksen viestintäasiantuntijan Taina Kuitusen mukaan lipunmyyntiä jatkettiin normaalisti, koska matkat pyrittiin järjestämään.

– Noin 20 linja-autoa ajaa reittejä. Aikataulu on noin tunnin myöhässä, Kuitunen kertoi.

Suunniteltua suurempi räjähdys ei ollut ensimmäinen rautatietyömailla tänä vuonna tapahtunut, kertoi korjaustöitä paikan päällä maanantaina iltapäivällä johtanut rautatieliikenteen ohjausyksikön päällikkö Atte Kanerva Liikennevirastosta.

– Vastaavat onnettomuudet ovat harvinaisia, mutta jostain syystä niitä on tänä vuonna tapahtunut. Yhdessä tapauksessa kiviä lensi radalle useamman sadan metrin päähän räjäytyspaikasta. Nyt kyseessä on vielä liikenteellisesti hankalampi paikka, Kanerva sanoi.

Kanerva sanoi, että hänen tietojensa mukaan räjäytyksen aikaiset varotoimet olivat Riihimäen työmaalla asianmukaiset.

– Liikenne oli keskeytetty myös viereisellä autotiellä.

Onnettomuuden kustannukset lasketaan Kanervan mukaan sadoissa tuhansissa euroissa.

Kanerva arvioi maanantai-iltana, että yksi raide saadaan auki diesel-vetureilla ajettavalle yöliikenteelle maanantain ja tiistain välisenä yönä. Paikallisesti vauriot olivat suuret.

– Varsinaiset korjaustyöt kestävät pitkään, puhutaan noin viikosta. Vaikutukset matkustajaliikenteelle ovat kuitenkin jatkossa vähäiset kun raidepari saadaan auki, Kanerva kertoi.

Onnettomuuden syy ei varmistunut maanantai-iltana. Hämeen Sanomat ei tavoittanut työmaan urakoitsijan edustajaa. HÄSA