Kanta-Häme Hämeenlinna

Rajoitukset hiertävät hämeenlinnalaisravintoloitsijoita – Ohjeistus koetaan epäselvänä ja hankalana

Esimerkiksi noutopöytäravintoloiden toiminta vaatii ylimääräistä työtä.
Kellariravintola Hällän keittiömestari Gerhard Klemola pääsee yli kahden kuukauden tauon jälkeen valmistamaan ruokaa asiakkaille. Kuva: Pekka Rautiainen
Kellariravintola Hällän keittiömestari Gerhard Klemola pääsee yli kahden kuukauden tauon jälkeen valmistamaan ruokaa asiakkaille. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnalaisravintoloitsijat avaavat ravintoloidensa ovet ristiriitaisin tuntein. Usean yrittäjän mielestä alaa koskevien rajoitusten ohjeistus on tullut viime tingassa, ja epäselvyyksiäkin löytyy.

Rajoituksiin kuuluu esimerkiksi aukioloaikojen supistaminen iltaisin ja anniskeluluvan mukaisten asiakaspaikkojen puolittaminen.

– Meillä on täällä niin paljon tilaa, että turvalliset välit olisivat onnistuneet ilman asiakaspaikkojen puolitusta, Juliuksen Olohuoneen ja Nooran Viinibaarin yrittäjä Noora Vennamo kertoo.

Vennamon mukaan aukioloaikoja laajennetaan jokaiselle päivälle, koska anniskelun on loputtava jo kello 22.

– Toivottavasti asiakkaat käyvät tasaisesti viikon aikana, eivätkä vain viikonloppuisin.

Suistoklubin Ravintolapäällikkö Ukri Kokkonen olisi toivonut tarkempia ja konkreettisempia ohjeita turvallisten tilojen järjestämiseen asiakkaille. Myös ravintoloilla on vastuu seurata, että asiakkaat noudattavat ohjeistusta.

– Valvomme, ettei toisten pöytiin mennä ilman pöytäseurueen selkeää suostumusta, Kokkonen toteaa.

Lisää aiheesta: Kaikki ravintolat eivät pysty avaamaan oviaan – Kassat tyhjiä ja laskut rästissä

Rajoituksiin toivotaan höllennystä

Osuuskauppa Hämeenmaan matkailu- ja ravintola-alan työntekijöistä 85 prosenttia palaa tutuille työpaikoilleen. Kaikille työntekijöille on tarjottu mahdollisuutta tehdä töitä ketjun kaupoissa ravintoloiden ollessa suljettuna.

Ryhmäpäällikkö Minna Kainulainen painottaa koko alan vastuuta rajoitusten toimeenpanossa ja valvonnassa.

– Toivomme, että kaikki yrittäjät noudattaisivat ohjeita, eikä kukaan lähtisi sooloilemaan.

Kellariravintola Hällän ravintoloitsija Urpo Nurmiranta (vas.), ravintolatoimenjohtaja Harri Uotila ja ravintolapäällikkö Anni Lyytinen ovat suunnitelleet ravintolalle uudet ruoka- ja viinilistat avaamista varten. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnassa useamman ravintolan omistavan Tawastia Groupin ravintola- ja henkilöstöpäällikkö Jaana Mamia haluaisi, että rajoituksia puretaan, kun siihen on mahdollisuus.

– Vähän enemmän väljyyttä toivoisin rajoituksiin, jotta yritystoiminnan saa pidettyä kannattavana. Asiakasmääriin ja aukioloaikoihin toivoisin höllennystä. Esimerkiksi nyt Hotelli Emilian yökerhoa emme avaa.

Myös yrityksen ravintola Piparkakkutalo aukeaa suunnitelmien mukaan vasta juhannuksen jälkeen.

Noutopöytä vaikea toteuttaa

Kainulaisen mukaan Hämeenmaan ravintoloista vain Svenni Eatery ei vielä avaa oviaan Hämeenlinnassa, sillä siellä tarjoillaan normaalioloissa noutopöytäruokaa.


”Jossain vaiheessa on pakko avata paikkoja tai ne kuolevat pois. Kuka sitten enää ryhtyy yrittäjäksi?”


Noutopöytäruokailuun keskittyvä hämeenlinnalainen Tasolounas avaa molemmat toimipisteensä 1. päivä kesäkuuta. Tasolounaan yrittäjä Jani Blad lisää henkilöstöään, sillä ateriat joudutaan annostelemaan ihmisille. Bladin mielestä ohjeistus on ollut enemmän kuin epäselvää eivätkä viranomaisetkaan osaa aina vastata kysymyksiin.

Häntä myös huolestuttaa noutopöytäravintoloiden kohtalo.

– Noutopöytä on vaikea toteuttaa niin, että ruoka annostellaan ihmisille erikseen. Jossain vaiheessa on pakko avata paikkoja tai ne kuolevat pois. Kuka sitten enää ryhtyy yrittäjäksi?

”Uskon, että asiakkaat löytävät paikalle”

Kellariravintola Hällän Ravintolatoimenjohtaja Harri Uotila pitää ohjeistuksia selkeinä ja epävarmoissa tilanteissa kysymyksiin on saanut vastauksia. Heidän toimintaansa rajoitukset eivät juuri vaikuta.

– Loppupäästä joudumme supistamaan aukioloaikoja tunnilla. Lisäksi lounaalla annokset tarjoillaan pöytiin.

Uotilan mukaan pöytävarauksia on tullut päivittäin viimeviikosta lähtien kaksi ja puoli kuukautta kiinni olleeseen ravintolaan.

– Uskon, että asiakkaat löytävät paikalle. He ovat päässeet pari kuukautta nauttimaan hyvästä kotiruoasta ja haluavat jo varmasti vaihtoehtoja. HäSa

Lue myös: Ravintolat saavat laajentaa terassejaan Hämeenlinnassa ilman erillistä maksua: ”Kaupunki haluaa edistää elinvoimaisuutta”(28.5.2020)

Ravintola-alan rajoitukset

Tartuntatautilakia on muutettu  väliaikaisesti 31.10. asti.  Tasavallan presidentti vahvisti muutoksen viime perjantaina. Valtioneuvosto on antanut lakiin liittyen määräaikaisen asetuksen ravintola-alan rajoituksista.

Ravintolat saisivat olla 1.6 alkaen auki asiakkaille.

Asiakaspaikat on puolitettava anniskeluluvan mukaisesta määrästä. Terasseja asiakaspaikkojen puolitus ei koske.

Asiakkaat eivät saa annostella ruokaansa itse.

Ravintolat menevät kiinni viimeistään kello 23.00. Anniskelun on loputtava kello 22.00

Päivän lehti

6.7.2020