Kanta-Häme

Raju piikki lastensuojelumenoissa

Viime syksynä tapahtui yllättävä käänne Hämeenlinnan lastensuojelussa. Vuodesta 2009 alkanut positiivinen vire pysähtyi ja lastensuojelun asiakasmäärät sekä huostaanotot alkoivat nousta.

Tilaajapäällikkö Jari Pekuri kertoo, että tilanne näkyy rajuna piikkinä tilastoissa: kiireellisten huostaanottojen määrä peräti kolminkertaistui edellisvuodesta.

– Lisäksi lastensuojelun avohuoltoon tuli loppuvuodesta kaikkiaan 80 uutta asiakkuutta. Se on poikkeuksellisen paljon. Ei tällaista yhtäkkistä piikkiä ole minun aikanani kertaakaan aikaisemmin ollut, Pekuri kertoo.

Hänen mukaansa ilmiölle ei ole löytynyt toistaiseksi yksiselitteistä syytä.

Kaatuvatko taantuman vaikutukset nyt syliin?

– Se on varmasti yksi selitys. Työttömien määrä alueella on lisääntynyt ja toki se vie voimavaroja tukea lasta ja pyörittää perheen arkea.

Ongelmat kasautuvat yksinhuoltajille

Lastensuojelun ostopalvelujen tarve on vähentynyt tasaisesti vuodesta 2009 lähtien aina viime vuoden kesään asti.

– Olemme saaneet euromääräistä säästöä aikaiseksi, mutta samalla lasten ja nuorten saama tuki on ollut sellaista, että esimerkiksi huostaanotot ovat olleet vähenemään päin, Pekuri sanoo.

Viime syksystä lähtien avo- ja sijaispalvelujen ostot ovat lisääntyneet 2,3 miljoonalla eurolla. Tilanteen raju muutos yllätti kaupungin, joka käynnisti sen johdosta pikaisesti selvitystyön.

– Työ on vielä vähän kesken, mutta yleisenä havaintona voi sanoa, että aika monessa tapauksessa perheen vanhemmilla on vaikeuksia joko päihteiden tai mielenterveyden kanssa. Yksi selkeä iso ryhmä ovat yksinhuoltajaperheet, Pekuri sanoo.

Hämeenlinna tarkasteleekin nyt lasten ja nuorten palvelutarjotintaan kriittisesti.

– Onko meillä palveluja, joilla me pystymme tukemaan tämäntyyppisiä perheitä? Jos ei ole, sitten niitä pitäisi rakentaa, Pekuri sanoo.

Kotipalvelua tarjolla ilmaiseksi

Pekuri nostaa esiin Toppari-toiminnan, joka vakinaistettiin tämän vuoden alusta. Psyykkisistä ja sosiaalisista vaikeuksista kärsiviä nuoria tukevan tiimin työskentelymuotoja ovat nuoren ja perheen neuvonta, ohjaaminen ja tuki monin erilaisin menetelmin.

– Nyt pohdimme, pitäisikö sen tyyppistä työskentelytapaa lisätä, Pekuri sanoo.

Lisäksi kaupunki muutti lapsiperheiden kotipalvelun tämän vuoden alusta maksuttomaksi.

– Kokeilemme, saammeko sen piiriin erityyppisiä käyttäjäperheitä, Pekuri toteaa.

Hänen mukaansa erityisesti on pohdittava, kuinka päiväkodeissa ja kouluissa voitaisiin tukea lapsia, jottei heidän tarvitsisi siirtyä lastensuojelun palvelujen piiriin.

– Säästäminen on tuhoon tuomittu tie. Pitäisi olla uskallusta satsata ennaltaehkäiseviin palveluihin, vaikka ylitysriski onkin huima lastensuojelun puolella, Pekuri pohtii. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic