Kanta-Häme

Raju ukkoskuuro sai keskustan tulvimaan – katso kuvat

Etelästä Kanta-Hämeeseen saapunut pieni ukkosrintama sai vedet tulvimaan kaduille keskustassa torstaina. Noin tunnin kestäneestä kuurosta satoi reippaasti vettä, ja pelastuslaitos joutui sammuttamaan salamoinnin aiheuttamaa tulipaloa ja tyhjentämään kellareita, joihin vettä oli tulvinut.

Sadetta kesti noin tunnin kello 15:n ja 16:n välillä.

Tulvineita kellareita tyhjennettiin Janakkalassa ja Hämeenlinnassa. Kaatuneita puita jouduttiin raivaamaan neljä eri puolilla maakuntaa.

Iltapäivällä valtatiellä kolme vesiliirtoon joutunut auto pyörähti katon yli ympäri useamman kerran, mutta palopäällikkö Olli Heikkilän mukaan henkilövahingoilta vältyttiin.

Janakkalan ja Rengon rajamailla varastorakennus syttyi tuleen salaman iskusta. Palo ei uhannut muita rakennuksia tai aiheuttanut vaaraa lähialueen asukkaille. Hoitohenkilökunta tutki salaman iskupaikan lähellä olleen henkilön, mutta Heikkilän ymmärryksen mukaan hän selvisi vahingoilta. Rakennus paloi kokonaan. Jälkisammutusta tehtiin vielä seitsemän jälkeen illalla.

 

Ukkoset tuhosivat muutaman rakennuksen sähkökaapin. Lisäksi pelastuslaitokselle tuli automaattisia paloilmoituksia tuli eri kohteista ympäri maakunnan. Tilannehuoneen ilmoitus Hämeenlinnan rakennuspalosta johtui ukkosen aiheuttamasta sähköviasta.

– Hämeenlinnassa jouduttiin tekemään savutuuletusta, mutta varsinaisia sammutustöitä ei ollut, Heikkilä kertoo.

Metsäkulmantiellä Hauholla salama iski puuhun ja kulki siitä sähköjohtoja pitkin. Pihavalojen valaisinpylväiden päät lentelivät sähkövirran vaikutuksesta. Virtapiikki kulki johtoa pitkin asuinrakennuksen ja autotallin sähkökaappeihin ja tuhosi ne täysin.

– Asukas ei ollut paikalla, mutta sai hälytyksen omasta järjestelmästään. Sähkökeskus meni täysi säpäleiksi ja salama oli myllännyt maan puolen neliömetrin säteeltä valopylvään ympäriltä, Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Pertti Tengvall kertoo.

Lopella salama rikkoi vanhusten hoivakodin paloilmoittimen ja osa rakennuksen sähköistä meni pois päältä. Sähkövikojen takia myös rakennuksen ovijärjestelmä lukittui. HÄSA