Kanta-Häme

Rakastaja vaanii rahojasi verkossa – poliisi varoittaa rahapulaan joutuneista herrasmieshuijareista

Kuvituskuva. Soile Toivonen / arkisto

Internetin keskustelufoorumilta löytyy mukava keskustelukumppani.

Mies esiintyy valtion virkamiehenä, upseerina tai muuten vain luottamusta herättävänä herrasmiehenä. Hän kertoo tunteisiin vetoavan tarinan esimerkiksi sairastumisestaan ja siitä, miten on joutunut tilapäiseen rahapulaan.

Tarina on poliisille valitettavan tuttu.

Toisinaan nettituttavan yrityksellä on ollut jokin väliaikainen taloudellinen ongelma, johon on pyydetty rahaa lainaksi. Yleensä nettituttavalla on ollut kuvamateriaalia esitettävänään kertomuksensa tueksi. On myös tapauksia, joissa rahaa on pyydetty, jotta nettituttava voisi matkustaa Suomeen ihastustaan tapaamaan.

 

Poliisille ilmoitetaan toistuvasti tapauksista, joissa ulkomaalaiset nettituttavat ovat onnistuneet erehdyttämään suomalaisia keski-ikäisiä tai eläkeläisiä maksamaan suurehkoja summia rahaa ulkomaisille pankkitileille vailla tietoa rahojen todellisista vastaanottajista.

Vaikka Hämeen poliisille vuosittain ilmoitettujen tapausten määrä on pienehkö, on ulkomaille virrannut rikoshyöty poliisin mukaan ollut huomattava.

Poliisin tiedossa on tapauksia, joissa ihastuksen huumassa on tehty useiden kymmenien tuhansien eurojen tilisiirrot, ennen kuin on ymmärretty karu todellisuus. Rahat vastaanotettuaan nettituttava on lopettanut yhteydenpidon ja rahat ovat hävinneet kuin tuhka tuuleen.

 

Kuvatunlaiset petosrikokset tulevat poliisin tietoon viiveellä, ja poliisin on niitä vaikea selvittää. Raha on jo ehtinyt vaihtaa omistajaa.

Tilit sijaitsevat ulkomailla ja niiden todellisista omistajista saati käyttöoikeuden haltijoista ei ole mitään selvyyttä. Myös esitetyt kuvat ovat usein kuvakaapattuja ja nimet keksittyjä.

Poliisi neuvookin aina pysähtymään ja miettimään, onko rahojen pyytäjä liikkeellä vilpittömällä mielellä. Poliisi myös kannustaa tekemään tapahtuneesta mahdollisimman pian ilmoituksen, vaikka asia tuntuisikin kiusalliselta.

 

Asiasanat

Päivän lehti

7.8.2020