Kanta-Häme

Rakennukset vai palvelut edellä?

Kantakaupungin maanantainen asukasilta Kumppanuustalossa ei ollut yleisömenestys. Kuinka olisi voinut ollakaan, sillä samaan aikaan Suomi pelasi jääkiekkoa MM-kisoissa ja kaiken lisäksi ulkona paistoi aurinko.

Joidenkin osanottajien mielestä ilta ei oikein vastannut odotuksia. Esimerkiksi Ritva-Liisa Aho odotti, että illassa puhuttaisiin erityisesti ikäihmisten ja terveyspalveluista, mutta tilaisuudessa puhuttiinkin enimmäkseen rakennuksista.

Kaurialan koulun opettaja Markku Tuominen ihmetteli, missä kohdassa on aktiivisen kansalaisen vaikuttamisen mahdollisuus. Häntä kiinnosti myös, milloin uusi kouluverkkoselvitys julkistetaan.

Tilaajajohtaja Markku Rimpelä lasten, nuorten ja elämänlaadun tilaajayksiköstä selitti, että kiinteistöt korostuvat tässä vaiheessa, koska osa kiinteistöistä on vajaakäytöllä ja osa on huonossa kunnossa. Tällaisista kiinteistöistä halutaan mahdollisuuksien mukaan eroon.

– Rakennukset tuovat meille isot ongelmat, koska ne mätänevät käsiin.

Rimpelän mukaan rakennuksiakin koskevassa pohdinnassa lähdetään kuitenkin palvelutarpeesta.

Kouluverkosta kaupungilla oli jo päätöksiä, mutta ne menevät uusiksi, koska Kaurialan koulu täytyy tyhjentää. Vaikeasti kosteusongelmainen koulurakennus on päätetty purkaa.

Kouluverkkoasia tulee lasten ja nuorten lautakunnan käsiteltäväksi ensi viikon tiistaina. Esitys sisältää kuusi vaihtoehtoa.

Päätös kouluverkosta voidaan tehdä aikaisintaan 9. kesäkuuta, jolloin on lautakunnan viimeinen kokous ennen kesätaukoa.

Rimpelä huomautti, että kouluverkkoesitys tulee julkiseksi tällä viikolla, kun lautakunnan esityslista julkistetaan.

Muun muassa Hämeenlinnan terveyspalvelujen foorumissa toimiva Pentti Repo toi esiin huolensa Idänpään terveysaseman tulevaisuudesta.

– Asukasnäkökulmasta se on erinomaisen hyvin toimiva, jopa niin, että alueelta poismuuttaneetkin haluavat pitää siellä palvelunsa.

Revon mielestä neuvola toimii hyvin terveysaseman yhteydessä, mutta silti suunnitellaan, että se sijoitettaisiin koulun yhteyteen.

Kaupungin omaksumassa elinkaarimallissa neuvolat, koulut ja päiväkodit kuuluvat kuitenkin yhteen ja samaan kokonaisuuteen.

Ortelan alakoulun vanhempainyhdistyksen jäsen Marjo Mattsson vaikutti pettyneeltä asukkaiden vaikutusmahdollisuuksiin.

– Tietyllä tavalla syntyy vaikutelma, ettei ihmisiä haluta kuunnella. Hallintokunnan ja kaupunkilaisen välillä on gäppi, hän arvosteli.

Kehitysjohtaja Tarja Majuri vakuutti kuitenkin, että kuntalaisia kuunnellaan, ja tulevaisuudessa tehdään vielä enemmän: kuntalaiset otetaan mukaan asioiden valmisteluun.

Majuri sanoi myös, että palveluverkkoon liittyvistä asioista voi antaa palautetta – vaikkapa suoraan hänen omaan sähköpostiinsa.

Myös joukkoliikennekoordinaattori Maaret Kaartokallio pyysi palautetta. Nyt kaupunkilaiset voivat nimittäin esittää, minkä paikkojen välillä bussien nyt ainakin pitäisi kulkea.

Viimeisetkin vanhat joukkoliikennesopimukset vanhenevat vuonna 2017, ja silloin bussireittejä päästään suunnittelemaan uudelta pohjalta. (HäSa)

Mainos