Kanta-Häme

Rakennusalan puolueettomien neuvonantajien koulutus suunnitteilla

Puolueettomien rakennusalan asiantuntijoiden koulutuksen käynnistäminen Hämeenlinnassa on noussut esiin Kehittämiskeskus Oy Hämeen (Kehke) rakentamisen toimialaryhmän sisällä.

Idea on lähtöisin Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) Jauhin-hankkeesta, jossa jalostetaan ideoita tuoteaihioiksi.

Toiveen neuvontakoulutuksesta ovat esittäneet rakennusalan yrittäjät, joille on lähetetty sähköisesti kysely siitä, mitä he toimialallaan kaipaavat.

– Tälle on tarvetta monenkirjavalla rakennusalalla. Neuvontaa ja palvelua on nytkin saatavilla, mutta yleensä takana on joku organisaatio tai yritys, eli mielipide ei välttämättä ole kovinkaan puolueeton. Toisekseen ei ole olemassa sellaista paikkaa, josta saisi kootusti tietoa siitä, mistä lisätietoa on saatavilla, perustelee toimialaryhmään kuuluva Hamkin koulutuspäällikkö Kalle Pietikäinen.

Hankkeesta puhutaan tällä hetkellä työnimellä Mr Referee (herra erotuomari).

Alueen oppilaitokset vahvasti mukana

Tarkoitus on järjestää neuvontakoulutusta henkilöille, jotka voitaisiin jollain kriteereillä luokitella puolueettomiksi.

– Lähtökohtaisesti heidän pitäisi olla julkisen sektorin toimijoita, esimerkiksi rakennusvalvonnan puolella, Kalle Pietikäinen näkee.

Kehken yrityspalvelujohtaja Ari Räsänen on valmis laajentamaan koulutusta alan yrittäjille tai yrityksensä myyneille, isännöitsijöille tai esimerkiksi seurankunnan kiinteistöjen hallinnoijille.

– Tähtäimessä voisi olla, että saataisiin koulutettua auktorisoituja tai diplomoituja neuvojia, joiden puoleen voi kääntyä. Heitä voisi olla kaupungissa ja kunnissa useita, Räsänen sanoo.

– Ensin luomme systeemin, jonka pilotoimme. Sen jälkeen se voitaisiin ottaa käyttöön valtakunnallisesti, Pietikäinen kertoo.

Koulutusta annettaisiin toisella asteella ja ammattikorkeakouluissa sekä mahdollisesti jopa yliopistotasolla. Hämeenlinnassa se tarkoittaisi koulutusta Koulutuskeskus Tavastiassa sekä Hamkissa, jotka molemmat kuuluvat Kehken rakentamisen toimialaryhmään. Ryhmässä on edustus myös ely-keskuksesta, te-toimistosta ja Innoparkista.

Tavoitteena on järjestää pienempimuotoista koulutusta myös yksityisille omakotirakentajille sekä pienyrityksille ja heidän työntekijöilleen.

Rahoituksen hankinta työn alla

Hanke on vielä niin alussa, että kunnon suunnitelmiakaan ei ole tehty. Tärkeintä on nyt löytää hankerahoitus.

– Tutkimme, mistä saisimme rahaa: ely-keskukselta, Tekesiltä, Sitralta tai muilta mahdollisilta. On päätettävä, odottaako lopussa oikea tutkinto vai diplomi vai mikä. Pitää selvittää, tuleeko vain yksi neuvontapiste vai onko neuvonta verkostomaista ja ketkä voivat koulutukseen hakeutua, Ari Räsänen luettelee.

Mahdollisesti koulutusta ryhtyy koordinoimaan Hamk.

Pietikäisen tehtävänä on kevään aikana tehdä hahmotelma, jota Räsänen täydentää. Selvitystyötä jatketaan kesän jälkeen. (HäSa)

Menot