Kanta-Häme

Rakennusluvan saa harvinaisen nopeasti

Rakennuslupien käsittelyajat ovat lyhentyneet merkittävästi Hämeenlinnassa.

Viime keskiviikkona valmistuneen kaupungin rakennusvalvonnan tilastoseurannan mukaan keskimääräinen käsittelyaika oli huhtikuun lopussa päättyneellä vuoden seurantajaksolla noin päivän vaille kolme viikkoa.

Vastaavan ajanjakson vuoden takaisella vertailukaudella käsittelyaika oli keskimäärin 3,3 viikkoa.

Nopea käsittely edellyttää, että lupahakemus on laadittu huolella ja toimitetaan tarvittavine liitteineen.

– Nykyistä nopeammaksi käsittelyä ei saa kuin Oulun kikalla. Siellä lupahakemuksia ennakko-ohjataan hyvin tarkasti ja hakemus otetaan vastaan vasta, kun se on päätöskelpoinen. Heillä laadunohjaus on eri kategoriassa kuin suurimmassa osassa Suomea, kaupungin rakennusvalvonnan johtava rakennustarkastaja Timo Lehtinen kertoo.

Käsiteltyjen rakennuslupien kokonaismäärä on pysynyt melko ennallaan vuodesta 2009 lähtien. Viime vuonna rakennuslupia käsiteltiin 1059.

Pientalojen lupien hakeminen, ja näin ollen myös rakentaminen, on kuitenkin selvästi romahtanut. Tänä vuonna pientalojen rakennuslupia on haettu huhtikuun loppuun mennessä ainoastaan 17 pientalolle. Viime vuonna vastaavaan aikaan lupia haettiin 29.

Vuositasolla vertailtuna vuonna 2014 omakotitaloille haettiin Hämeenlinnassa 75 rakennuslupaa. Vielä vuonna 2011 pientalojen rakennuslupia haettiin 134.

– Haettujen lupien määrä ei ole romahtanut aivan niin paljon kuin voisi luulla. Emme varmasti ole pahinta aluetta tässä mielessä, Timo Lehtinen sanoo.

Vielä muutama vuosi sitten rakentajat joutuivat Hämeenlinnassa odottamaan rakennuslupia huomattavan pitkään.

Vuonna 2010 rakennuslupien keskimääräinen käsittelyaika oli kaksi kuukautta, ja useiden kuukausien mittaiset lupaprosessitkaan eivät olleet tavattomia. Kymmenisen vuotta sitten käsittely saattoi viedä useita kuukausia. Lupakäsittelyn hitauden arvosteltiin jopa vievän rakentajia naapurikuntiin.

Käsittelyaikojen venymiseen oli lukuisia syitä, kuten suuremmat hakemusmäärät, rakennusvalvonnan henkilöstöpula sekä kuntaliitoksen tuomat muutokset.

Lupakäsittelyn nopeutumisen ansiosta sekä rakennusalan laskusuhdanteen vuoksi rakentamista suunnittelevalla on mahdollisuus tällä hetkellä edetä lupavaiheesta valmiiseen taloon tavallista nopeammin.

– Jos tontti on olemassa ja nyt hakee ja saa rakennusluvan sekä tilaa talon, niin jouluksi on jo kotona, sanoo hämeenlinnalaisen Mali-Talojen toimitusjohtaja Jyrki Malin.

Malinin mukaan pientalorakentamisen väheneminen on näkynyt talotehtaan kysynnässä, mutta pienillä toimijoilla tilaukset eivät ole pudonneet ratkaisevasti.

– Meillä on yhä töitä. HÄSA

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic