Kanta-Häme Hämeenlinna

Rakennusneuvos Liisa Munsterhjelmin kädenjälki näkyy Hämeenlinnassa

Lukeminen on yksi Liisa Munsterhjelmin rakkaista harrastuksista, mutta Hämeenlinnaan muuton vuoksi joululahjakirjat, kuten elämäkerta Kuvaaja: Pekka Rautiainen

Aito, kompakti ja fiksu kaupunki. Suomen vanhin sisämaakaupunki. Upeaa vanhaa rakennuskantaa. Kävellen pääsee joka paikkaan.

Siinä seudulla asuvan lähisuvun lisäksi syitä, joiden vuoksi opetus- ja kulttuuriministeriössä viimeiset 15 vuotta työskennellyt rakennusneuvos Liisa Munsterhjelm päätti miehensä kanssa muuttaa Espoosta Hämeenlinnaan eläkepäiviään viettämään.

– Tärkein syy on kuitenkin kesämökkimme Hauhon Rukkoilassa, jossa olen viettänyt kesät koko ikäni ja jopa jouluja. Hauho on minulle tosi rakas. Hämeenlinnasta sinne pääsee kolmessa vartissa, kun Espoosta matka vei yli kaksi tuntia, Munsterhjelm perustelee.

Koti Munsterhjelmeille löytyi Poltinaholta, jolla silläkin on historiansa vanhana kasarmialueena, joka perustettiin jo 1700-luvulla rakuunarykmenttiä varten.

Maakunta-arkiston rakennus yksi hienoimmista

Hämeenlinnaan Liisa Munsterhjelm on monen tietämättä jättänyt jälkensä jo ennen kaupunkiin muuttoaan.

Hän on ministeriön virkamiehenä ollut vaikuttamassa ja hankkimassa rahoitusta Kansallisarkiston Hämeenlinnan toimipaikan eli entisen maakunta-arkiston rakennuksen rakentamiseen Keinusaareen. Rakennus on herättänyt kiitosta paitsi arkkitehtuuristaan myös graafisesta julkisivubetonistaan.

– Se on yksi hienoimpia valtion teettämiä rakennuksia moniin vuosiin. Harmitti, kun siihen rakennettiin toinen rakennus kiinni, koska päätykin oli kaunis.

Lisäksi Munsterhjelm on tehnyt 1970-luvulla diplomityönsä vanhan pikkutorin ja nykyisen Kumppanuustalon laidalla Saaristenkadun ja Hallituskadun kulmassa sijaitsevista empiretaloista ja koko korttelista.

– Kaupunki oli purkamassa korttelialueen ja rakentamassa siihen 5-kerroksisia kerrostaloja. Olin kauhuissani. Melusin kaupungin arkkitehtiosastolle, että ettehän te voi tällaista tehdä.

– Tein vaihtoehtoisen kaavan ja suunnittelin talojen uusiokäyttöä. Uskon, että sillä oli vaikutusta, sillä kaavaa muutettiin ja talot säilytettiin ja ne on nyt kunnostettu. Tästä olen ylpeä!

Työ oli melkoinen näköalapaikka

Liisa Munsterhjelmilla on näppinsä pelissä monessa merkittävässä rakennuskohteessa, kuten Helsingin Musiikkitalon rakentamisessa.

Hän toimi myös kehutun Helsingin keskustakirjaston Oodin arkkitehtuurikilpailun raadissa sekä oli valtion edustajana ohjausryhmässä vahtimassa valtion Oodin rakentamiseen antamaa 30 miljoonaa euroa.

Lisäksi hän on ollut valmistelemassa Kansallismuseon lisärakentamista, josta julkistettiin juuri arkkitehtikilpailu.

– Työni oli melkoinen näköalapaikka. Sellaista valtion rahojen vahtimistahan se oli. Meillä oli kova valta siinä, miten asiat etenivät, Munsterhjelm toteaa.

Viime töikseen ennen eläkkeelle lähtöään Munsterhjelm vaati Roomassa toimivan opetus- ja kulttuuriministeriön alaisen tiedeinstituutin Villa Lanten peruskorjauksen aloittamista.

– Villa Lanten renessanssihuvila on meidän lippulaivamme ulkomaan instituuteista. Toivon mukaan remontti lähtee käyntiin. Tarkoitus on, että se valmistuu vuonna 2022.

Eläkkeellä olo pelottaa vähän

Munsterhjelm on toiminut uransa aikana monen eri ministerin alaisuudessa.

– Edistin asiantuntijana kulloisenkin ministerin ajamaa politiikkaa. Ministerit ilmaisivat tahtonsa, ja asiantuntijana saatoin jopa sanoa vastaan ja selittää, että ei se näin käy.

Viimeksi Munsterhjelm työskenteli kulttuuriministeri Sampo Terhon (sin.) ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) alaisuudessa. Eläkkeelle jäätyään hän on liittynyt Kokoomukseen ja Grahn-Laasosen tukijoukkoihin.

– Periaatteesta en virkamiesvuosinani kuulunut mihinkään puolueeseen, koska se ei ollut korrektia. Nyt voin reilusti olla mitä olen.

Eläkepäivät ovat Liisa Munsterhjelmille vielä kysymysmerkki.

– Mitäs, jos lösähdänkin tuohon sohvalle, enkä tee mitään muuta. Pikkuisen pelottaa tämä eläkkeellä olo. HÄSA

 

Liisa Munsterhjelm

Arkkitehti, rakennusneuvos.

Jäi marraskuussa 2018 eläkkeelle opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Tehtäviin kuului valmistella ja esitellä rakennushankkeita ja hankkia niille rahoitus sekä tehdä yhteistyötä valtionhallinnon asiakkaille tilapalveluja tuottavan Senaatti-kiinteistöjen kanssa.

Syntynyt 10.4.1952 Helsingissä. Sukujuuret Viipurissa.

Asunut Helsingissä, sen jälkeen Espoossa noin 40 vuotta ja muutti miehensä kanssa Hämeenlinnaan Poltinaholle viime syksynä.

Perhe

Mies Klaus Munsterhjelm toimi yli-insinöörinä Suomen ympäristökeskuksessa. Kaksi tytärtä. Anna Munsterhjelm on Allianssin toiminnanjohtaja ja Lina Munsterhjelm biologian opettaja Espoossa. Molemmat ovat myös partiojohtajia.

Luottamustoimet

Toimi Tekniikan Akateemisten TEK:n Arkkitehtikerhon puheenjohtajana, nyt hallituksessa. Toimii Karjalan Liitossa ja Karjalan Säätiön hallituksessa, Viipurin pitäjäseuran hallituksessa ja Wiipuri-yhdistyksessä. Berkan-suku ry:n varapuheenjohtaja.

Harrastukset

Golf, mökkeily Hauhon Rukkoilassa, lukeminen, sukututkimus.