Kanta-Häme

Rakennusrumba alkaa Arxista, Katumalta ja Ruununmyllystä

Suurimmat rakennushankkeet, Lyseo, HYK ja Lammin koulut ,odottavat vielä.
Ruununmyllyn vanha kivikoulu saattaa olla pian historiaa, jos taloon saadaan purkulupa.

Isoja rakennus- ja korjaushankkeita on aseteltu alustavaan järjestykseen Hämeenlinnassa viiden vuoden haarukalla.

Keväällä valmistuneen palveluverkkoselvityksen pohjilta ensi vuoden kärkihankkeiksi ovat tarjolla Arx-talon peruskorjaus Lyseon koulun tarpeisiin, Katuman uusi päiväkoti ja Ruununmyllyn vanhan kivikoulun korvaava uudisrakennus.

Suunnitelmissa on aloittaa myös Seminaarin uuden ympärivuorokautisen päiväkodin rakentaminen jo ensi vuonna, mutta sen toteuttaa Suomen yliopistokiinteistöt. Päiväkoti tulee sen vuokralaiseksi.

Aiesopimus 260-paikkaisen 24/7-päiväkodin toteuttamisesta tulee sihy-lautakunnan käsittelyyn vielä tässä kuussa.

Investointiaikataulu on vasta esitys. Sen pitää läpäistä vielä lautakuntakäsittely ja kaupunginhallitus. Lopullisen päätöksen tekee valtuusto budjetin yhteydessä marraskuussa.

Rahallisesti ensi vuoden suurimpia investointihankkeita ovat paloaseman ja pääkirjaston peruskorjaukset, joista on päätetty jo aiemmin. Myös Jukolan koulun liikuntasiipi ja piha sekä pääterveysaseman E-rakennuksen talotekniikka ovat jatkoa aikaisemmin aloitetuille peruskorjauksille.

Hyväksytyn palveluverkkosuunnitelman mukaan Lyseon koulu jää Verkatehtaalle, jossa on nyt väistössä. Ideana on, että ns. opistotalon kiinteistöön syntyisi uudenlainen lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arx.

Nykyinen Arx-talo taas tulee Lyseon koulun käyttöön, mutta ajatuksena on mahdollisimman monipuolinen yhteiskäyttö mm. Aimokoulun kanssa.

Kouluruokailu tapahtuisi teatteriravintolassa ja sisäliikunta Lyseon korttelissa. Jos suunnitelma etenee, rakentamisen voisi alkaa syksyllä 2019 ja valmista olisi elokuussa 2021.

Ruununmyllyn vanha kivikoulu on vuodelta 1952. Se vaatii täydellisen peruskorjauksen, joka tulisi suhteettoman kalliiksi. Tarkoitus on korvata se uudisrakennuksella, johon tulisi tilat 150 oppilaalle ja lisäksi käsityö- ja musiikkiluokat. Valmista pitäisi olla elokuussa 2020.

Tosin vanhalta koululta puutuu vielä purkulupa, Ely-keskus on lausunnossaan pitänyt sitä maakunnallisesti arvokkaana kohteena, joka tulisi säilyttää. Ainakin siitä edellytetään perusteellista kuntotutkimusta.

– Tarkoitus on pitää palaveria ely-keskuksen, Museoviraston ja kaupungin kesken. Neuvotteluun nostetaan samalla kertaa useita kohteita, joiden purkamista suunnitellaan, hankesuunnittelupäällikkö Antti Kaukiainen kertoo.

Huomio kiinnittyy hankkeisiin, jotka puuttuvat ensi vuoden kaavailuista. Lammin koulut, Konnari ja Pasaapeli, on jyvitetty vasta vuodelle 2021.

Opetustoimenjohtaja Mika Mäkelä laskee, että parhaillaan meneillään olevilla korjauksilla Konnarille saadaan jatkoaikaa ehkä 3-5 vuotta.

Pitempiaikaista ratkaisua etsitään tarveselvityksellä. Yksi mahdollisuus on pistää koulut yhteen ja vielä paikkaansa etsivä terveysasemakin samaan. Tämä ratkeaa kuitenkin selvitysten myötä myöhemmin.

Lyseon korttelin peruskorjausta sovitellaan alkavaksi aikaisintaan 2020, samoin Hämeenlinnan yhteiskoulun uudisrakennusta.

Lyseosta Kaukiainen toteaa sen verran, että myös tarkempien selvitysten mukaan palveluverkkoselvityksen pohjana ollut kustannusarvio näyttäisi riittävän.

Päiväkodeista ensi vuoden hankkeena on Katuma, josta lapset ovat tällä hetkellä väistössä useissa osoitteissa. Vanhan purulle ei ole esteitä. Samalle tontille tehtäisiin uusi hieman yli 60-paikkainen päiväkoti. Jos hanke saa rahoituksen budjetissa, uuden päiväkodin pitäisi valmistua elokuuksi 2020.

– Samaan yhteyteen kaavaillan lähiliikuntatiloja, jotka Katumalta puuttuvat, varhaiskasvatusjohtaja Elina Oja kertoo. HÄSA

Mistä rahat?

Virkamiestyönä tehty esitys investoinneista on nyt tuotu julki. Sillä on vielä pitkä matka toteutumiseen.

Marraskuussa valtuusto kumminkin päättää ensi vuoden hankkeista, jotka vaikuttavat maltillisilta.

Se merkitsee, että varsinkin vuosille 2021 ja 2022 kasautuu päällekkäin isoja projekteja kuten HYK, Lyseo ja Lammin koulut. Molempina vuosina pelkästään talonrakennuksen investoinnit olisivat lähes 25 miljoonaa, jos piisaakaan.

Koulut ja päiväkodit on kuitenkin korjattava ja on parempi, että hankkeet suunnitellaan kunnolla. Lainanotolle vaihtoehtoisia rahoitustapoja on syytä harkita.

Tosin ne kasvattavat pysyvästi toimintamenoja, jos kaupunki ryhtyy vuokralaiseksi esimerkiksi kouluihin kuten nyt Seminaarinkoululla.

Hämeenlinnalla on myös oli 100 miljoonan rahastosijoitukset, joita ilmeisesti voisi käyttää investointeihin. Matalan koron aikana se ei silti kannata.