Kanta-Häme

Rakennusvalvonnalla ei olevastuuta rakennusvirheistä

Rakennusvalvonnalla ei ole vastuuta rakennusvirheistä. Lain mukaan kunnallinen rakennusvalvonta tutkii vain pääpiirustukset ja rakentamisesta vastaavien henkilöiden pätevyyden.

– Se, mitä me katsomme, on, että suunnittelijat ja työnjohto ovat päteviä. Erikoissuunnitelmia ei enää edes tarkasteta vaan ne kirjataan saapuneiksi, Hämeenlinnan rakennusvalvontapäällikkö Sirkku Malviala sanoo.

Malvialan mukaan tällainen menettely ja vastuujako ovat välttämättömiä jo rakennusvalvonnan voimavaroille. Rakennusvalvonnalla ei ole työntekijöitä tutkimaan kaikkia erikoispiirustuksia ja vahtimaan kaikkien työmaiden kaikkia rakennusvaiheita.

– Ei meillä ole minkäänlaista vastuuta itse rakentamisesta. Olemme prosessinvalvojia, Malviala sanoo.

Hämeenlinnan Harvoilanmäessä omakotitalon kantavat rakenteet ovat vajonneet. Rakennustarkastaja kirjasi talon työmaasta pöytäkirjaan maininnan, että perustusten anturan alle ei saa jäädä jäätä.

– Tarkastaja ei huomauttanut perustusten tekemisestä jäätyneen maan päälle. Hän muistutti kaikissa talvikohteissa, ettei perustuksia saa tehdä jäätyneen maan päälle. Hänellä oli tällainen tapa.

Jos huomautetaan, on myös valvottava

Harvoilanmäen talon perustuksia tehtiin tammikuussa. Malviala korostaa, ettei rakennusvalvonnalla ole tietoa, tehtiinkö perustukset jäätyneen maan päälle vai ei.

– Jos jostakin olisi huomautettu, olisi asia pitänyt valvoa loppuun asti.

Ympäristöministeriön yliarkkitehti Pekka Lukkarinen vahvistaa, että nykyisin vastuu rakenteista on suunnittelijoilla ja työmaan johdolla. Maankäyttö- ja rakennuslaki siirsi vastuuta rakennusvalvonnalta. Rakennusvalvonnalle jäi vastuu siitä, että suunnittelijat ja työmaan johto ovat päteviä.

– Rakennusvalvonta voi velvoittaa tarkastuttamaan suunnitelmat ulkopuolisella asiantuntijalla.

Lukkarinen huomauttaa, että Korkeimman oikeuden yhdellä päätöksellä rakennusvalvonta laitettiin vastuuseen rakennusvirheestä nykyisen Seinäjoen kaupungin alueella. Rakennustarkastaja oli käynyt työmaalla, mutta hän ei tarkastanut kunnolla rakenteita.

– Lähtökohtaisesti vastuu on suunnittelijoilla ja johdolla, mutta jossakin tapauksessa voi siis rakennusvalvontakin joutua vastuuseen. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic