Kanta-Häme

Rakennusvalvonnassa uusi sähköinen palvelu Hattulassa: Uudistuksen odotetaan nopeuttavan käsittelyä

Paikkatietoasiantuntija Pasi Talja kertoo, että uudessa Hattulan karttapalvelussa voi klikkaamalla hakea esimerkiksi kunnan palveluita tai toimipisteitä kartalle. Kuva: Pekka Rautiainen
Paikkatietoasiantuntija Pasi Talja kertoo, että uudessa Hattulan karttapalvelussa voi klikkaamalla hakea esimerkiksi kunnan palveluita tai toimipisteitä kartalle. Kuva: Pekka Rautiainen

Hattulan rakennusvalvonnassa on otettu käyttöön uusi, sähköinen lupa-asiointipalvelu. Sen odotetaan nopeuttavan hakemusten käsittelyä ja samalla paperipinot ohenevat huomattavasti.

– Palvelu on mahdollisimman selkeä. Palvelun etusivulta näkee yhdellä silmäyksellä, mitä lupia sen kautta voi hakea. Kun valitsee tarvitsemansa luvan, järjestelmä opastaa eteenpäin, kertoo Hattulan paikkatietoasiantuntija Pasi Talja.

Hän on rakentanut palvelua yhdessä rakennusvalvonnan edustajien kanssa. Palvelussa on 27 erilaista rakennus- ja toimenpidelupaa sekä ilmoitusta. Esimerkiksi jokaiselle rakennustyypille on oma hakulomakkeensa, sillä se on luvan hakijan kannalta yksinkertaisinta.

– Esimerkiksi omakotitalolle, talousrakennukselle tai saunalle on oma hakemus, samoin erilaisille laajennuksille. Tällöin myös tarvittavat liitteet koskevat juuri kyseistä rakentamista, Talja kertoo.

Käsittelyn pitäisi vauhdittua

Rakennusvalvonnan kannalta sähköisen haun hyviä puolia on esimerkiksi se, että hakemusta ei pysty lähettämään ennen kuin pakolliset kohdat on täytetty ja pakolliset liitteet ovat mukana.

– Rakennusvalvontaan tulee paperilla välillä hyvinkin puutteellisia hakemuksia. Niiden käsittely on hidasta, kun täytyy pyytää täydennyksiä ja puuttuvia liitteitä, Talja sanoo.

Palvelun kautta voi myös lähettää ja vastaanottaa viestejä rakennusvalvonnan kanssa. Hakemusta ei tarvitse tehdä kerralla valmiiksi, vaan sen voi jättää kesken ja palata jatkamaan myöhemmin.

Paperista ei luovuta kokonaan

Paperista ei silti ole päästy eikä pyrittykään kokonaan eroon rakennusvalvonnassa. Myös paperihakemuksia otetaan edelleen vastaan. Lomakkeet on päivitetty sähköisen palvelun käynnistämisen yhteydessä.

Lisäksi hankkeen pääpiirustukset pitää edelleen toimittaa rakennusvalvontaan paperilla niiden leimaamisen ja arkistoinnin takia.

Sähköiseen lupa-asiointipalveluun on linkki Hattulan kunnan verkkosivulla. Palvelun käyttö edellyttää tunnusten luomista ja kirjautumista. Talja kertoo, että esimerkiksi rakennuslupahakemuksen voi täyttää myös asiakkaan valtuuttama pääsuunnittelija.

Sähköinen karttapalvelu myös käytössä

Asiointipalvelun lisäksi kunnan verkkosivuilla on avattu myös sähköinen karttapalvelu. Sen kautta saa auki erilaisia karttoja, kuten asemakaava- ja opaskarttoja sekä ilmakuvia.

– Karttanäkymään voi hakea klikkaamalla erilaisia kunnan palveluita ja toimipisteitä. Samoin esimerkiksi kunnan vapaat tontit saa näkyviin sitä kautta, Pasi Talja kertoo.

Asemakaavakartassa ei suoraan näy kaavamääräyksiä, mutta nekin saa näkyviin erillisen linkin kautta. HÄSA

Sähköiset luvat

Hattulan lupapalvelussa on mukana kaikkiaan 26 erilaista lupaa sekä ilmoitusmenettelyn kaavake.

Luvat on ryhmitelty rakennuslupiin, toimenpidelupiin, maisematyölupiin ja muihin lupiin.

Kunkin pääotsikon alla näkee, mitä erillisiä lupia kuhunkin ryhmään kuuluu.

Tilastoja

Hattulassa tehtiin viime vuonna yhteensä 201 lupapäätöstä.

Eniten haettiin rakennus- ja toimenpidelupia.

Mistä löytyy?

Sähköinen lupa-asiointipalvelu löytyy kunnan verkkosivuilta palvelulistauksesta kohdasta Asuminen ja ympäristö – Rakennusvalvonta.

Sähköinen karttapalvelu taas löytyy kohdasta Asuminen ja ympäristö – Mittaus- ja karttapalvelut.

 

Päivän lehti

27.2.2020