Kanta-Häme

Rakentajat pääsi parrasvaloihin

Rakentajat-monumentista on käyty keskustelua ja kissanhännänvetoa vuosikausia.

Vuonna 2008 kaupungintyöntekijät Santtu Palokangas, Pertti Oksanen ja Hannu Luoto tekivät kaupungille aloitteen, että nykyisen Goodmanin kyljessä oleva huonokuntoinen Rakentajat-teos pitäisi purkaa.

Vuosi myöhemmin tuli yhdyskuntalautakunnalta päätös: monumenttia ei pureta, mutta se korjataan.

Tiistaina vietettiin peruskorjatun monumentin ja uudistetun puiston avajaisia. Teos ja paikka ovat ehompia kuin koskaan ennen. Ehkäpä keskustelukin nyt muutamaksi vuodeksi tyrehtyy.

Vuosia Rakentajat-monumentti on ollut Lahdensivuntien ja Eureninkadun puistikossa vähän piilossa.

Korjausta aloittaessa Rakentajat oli erittäin huonokuntoinen. Sitä on kyllä vuosien saatossa hieman paikkailtu, mutta rakenteiltaankin se oli jo surkeassa kunnossa.

Konservointi Helle oy teki kesän töitä sen eteen. Ensin teos pestiin, hiottiin ja halkeamat korjattiin.

– Tässä on vilkas liikenne. Enää esimerkiksi tiesuola ei pääse betoniin käsiksi, kertoo projektijohtaja Tuomo Kerkelä Konservointi Helteestä.

Kuvanveistäjä Kari Juvan (1939–2014) alkuperäisessä monumentissa ei ollut pintakäsittelyä. Konservoinnissa kuitenkin päädyttiin silikaattipintakäsittelyyn, koska muuten teoksen pinta olisi jäänyt kirjavaksi.

– Kysyimme asiaa taiteilijalta itseltään vuosia sitten, kun peruskorjausta suunniteltiin. Hänestä se oli hyvä ajatus, kertoo vastaava konservaattori Liisa Helle.

Nyt teos on helposti huollettava. Tulevaisuudessa teos pitää pestä painepesurilla 4–5 vuoden välein.

Kautta aikojen Rakentajat-patsaassa ovat pikkupojat ja vähän isommatkin kiipeilleet. Kiipeilyä ei ole nyt kielletty, mutta kunnostamisessa mukana ollut kuvataitelija Jarno Harakkamäki sanoo, että kengät pitää ottaa pois.

– Sukkasillaan voi kiipeillä.

– Pitäisiköhän tähän asentaa vielä kyltti, että kengät pois, Liisa Helle ideoi.

Kaupunginjohtaja Juha Isuosuo vielä varmistaa, että ovathan rakenteet kiipeilyn kestäviä. Kyllä ovat, kuuluu vastaus.

Kaikkiaan Rakentajat-monumentin peruskorjaukseen ja puiston ehostamiseen kului 52 000 euroa.

Goodmanin rakennustöiden aikaan liittymiä nostettiin monta metriä ja nykyään Rakentajat patsas on puiston alavimmassa kohdassa. Sitä varten suunniteltiin myös valaistus, joten nykyisellään teos tulee paremmin esiin kuin ennen.

– Taiteilijan ajatus tulee nyt hienosti esille, sanoo taidemuseon amanuenssi Päivi Viherluoto. HÄSA