Kanta-Häme

Rakentaminen ei vielä vilkastu maakunnassa

Rakennusteollisuuden lupaama kasvu ei ole vielä tulossa Kanta-Hämeeseen. Uusia asuntoja rakennetaan vähän Hämeenlinnassa.

Hämeenlinnassa ei ole tällä hetkellä rakenteilla yhtään ainutta uutta asuinkerrostaloa. Eri puolilla kantakaupunkia on tonteilla kuoputettu maata, mutta varsinaisia rakennustöitä ei ole aloitettu.

Etelä-Hämeen Osuuspankin pankinjohtaja Janne Vaittinen sanoo, että kyselyjä tulee isoistakin rakennuskohteista.

– Ottaa aikansa ennen kuin kohteet ovat RS-valmiudessa ja asuntoja voidaan ryhtyä myymään. Kohteiden ennakkomarkkinointi on vasta alkanut tai vasta aloitetaan.

– Todennäköisesti asuntorakentaminen vilkastuu toimialueellamme vasta vuonna 2017.

Rakennusteollisuus uskoo, että asuntorakentaminen vilkastuu tänä vuonna. Tänä vuonna aloitettaisiin 30 500 uuden asunnon rakentaminen Suomeen. Vuosina 2013–15 on vuosittain aloitettu vain 26 000–28 000 uuden asunnon rakennustyöt.

Asuntorakentaminen keskittyy kuitenkin suurimpiin kasvukeskuksiin. Rakennusteollisuus arvioi, että peräti 40 uusista asunnoista rakennetaan pääkaupunkiseudulle.

Kanta-Hämeessä tehtiin viime vuonna ennätyksellisen vähän kauppoja uusista asunnoista, vaikka vanhoilla pienillä asunnoilla kauppa jopa vilkastui. Vaittinen pitää yhtenä syynä olemattomaan kerrostalorakentamiseen heikkoa kaupankäyntiä omakotitaloilla. Omakotitalojen huono kysyntä on jatkunut jo vuosia.

– Kohtuullisen suuri osa uusien kerrostaloasuntojen ostajista on seniorikansalaisia, joilla on vanha omakotitalo.

Oikotien nettipalvelu kertoo, että Hämeenlinnassa on asuntojen tarjontaa runsaasti. Pelkästään Oikotien palvelussa on myytävänä 800 käytettyä asuntoa. Omakotitaloja on myynnissä 227, vaikka niitä myydään paljon niin sanotussa hiljaisessa myynnissä.

Oikotien sivuilla kaupataan 315 uutta asuntoa, joista suurin osa on ennakkomarkkinoinnissa. Vuokrattavana on 183 asuntoa.

Tonttipula ei tunnu haittaavan kerrostalorakentamista Hämeenlinnassa. Useat suuret rakennusvalmiit kerrostalotontit odottavat ostajilta varauksia.

Hämeenlinnassa uskotaan, että ensimmäisenä kaupungissa käynnistyy uuden asuinkerrostalon rakennustyö Kaivokadulla Kauppakeskus Goodmanin kyljessä. NCC ilmoittaa ”katteen” kahden viimeisen kerrostalon arvioiduksi valmistumisajaksi kesäkuun 2017.

– Todennäköisesti asunnot eivät vielä tuolloin valmistu. Vasta kun saamme sitovia kauppoja asunnoista, voimme lyödä lukkoon valmistumisajan, kertoo NCC:llä asuntoja markkinoiva Eeva Vanhatalo.

Hän vakuuttaa kuitenkin, että asuntojen markkinointi vaikuttaa suotuisalta.

YIT on keskeyttänyt rakennustytöt Sairionrannassa, vaikka yhtiö on aiemmin kyennyt pitämään alueella yllä jatkuvaa rakentamista. YIT:n yksikönjohtaja selittää rakentamisen keskeyttämistä kaavamuutoksella ja yhtiön voimavaroilla.

– Meillä on hyvä työkanta. Yksiköllä ei olisi ollut voimavaroja rakentamiseen Sairionrannassa. Rakentamisemme painipiste on nyt Hyvinkään–Järvenpään alueella, sanoo YIT:n yksikönjohtaja Sami Viitanen.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic