Kanta-Häme

Rakentaminen on vetänyt Hämeen pieneen kasvuun

– Pikku hiljaa syntyy jonkinlaista kasvua, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ekonomisti Juha Vartia.

EK:n barometrin mukaan elinkeinoelämän kaikkien päätoimialojen suhdannenäkymät ovat plussalla. Poikkeuksellisesti jopa kaikkien teollisuudenalojen tilanne näyttää kehittyvän myönteisesti, vaikka metsäteollisuuden odotukset ovatkin pyöreä nolla.

Teollisuuden tilaukset ovat lievässä kasvussa. Odotukset eivät näytä seisovan tyhjän päällä, sillä tilausten kasvuista kertovat muutkin mittarit.

– Odotukset ja uudet tilaukset kulkevat nyt käsi kädessä. Suunta on hyvä, Vartia toteaa.

Vaikka talouden näkymät ovat hieman parantuneet, tilanne on edelleen heikko. Teollisuuden tuotanto on yhä alamaissa ja kasvu on heikkoa. Barometrin mukaan teollisuus lopettaa henkilöstön vähentämisen, mutta ei aio lisätäkään työntekijöiden määrää.

– Vienti ei edelleenkään vedä. Ja se on se, joka jarruttaa kehitystä, Vartia sanoo.

Hämeen näkymät ovat hieman valtakunnallista paremmat. Häme on EK:n barometrissa Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakuntien muodostama alue.

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtajan Jussi Eerikäisen mukaan alue on jo lähtenyt lievään myönteiseen kasvuun.

– Rakentaminen on alueen veturi eivätkä vielä Hämeenlinnan ja Lahden isot hankkeetkaan näy.

Hämäläisten yritysjohtajien näkemykset vahvistavat barometrin sanomaa. SSAB:n Hämeenlinnan tehtaanjohtaja Jarmo Kastell kertoo, että tehtaalla on myönteinen vire konsernin rakenneuudistusten ansiosta. Hämeenlinnaan on siirretty Ruotsista teräksen pinnoitusta.

– Uudistukset ovat aiheuttaneet sen, että linjat ovat täydessä käynnissä.

Kastell muistuttaa myös vajaan 40 miljoonan euron investoinnista. Hämeenlinnan tehdas on saanut hyvän roolin.

Patria Landin liiketoimintajohtaja Mika Kari kertoo, että tilanne ei näytä pahalta. Toisaalta nopeaa aktiviteetin kasvuakaan ei ole odotettavissa.

– Kansainvälinen kiristynyt tilanne on aiheuttanut sen, että kysyntää on. Hankkeita on ehkä enemmän kuin koskaan, mutta päätöksenteko kestää.

Kari muistuttaa kuitenkin, että maailmanpolitiikka vaikuttaa puolustushankintoihin. Kiristynyt tilanne ei välttämättä ole Suomen etu.

– Suomi ei ole puolustuspolitiikan mahtitekijä, Kari sanoo.

– Yritysliiketoiminnan luotonanto kasvoi viime vuonna nopeammin kuin pitkään aikaan. Toisaalta jos rakentamisen perkaa luvuista pois, kasvu on maltillista, Etelä-Hämeen Osuuspankin toimitusjohtaja Mika Helin kertoo.

Helinin mukaan pankki ei paljon investointeja rahoittanut, jos rakentaminen jätetään pois.

Suomalaisten luottamuksen kasvu näkyy myös kaupassa. Kultakeskuksen toimitusjohtajan Ilkka Ruoholan mukaan luottamus kasvoi, kun mentiin kohti loppuvuotta.

– Tavaraa menee liikkeisiin. Odotan maltillisesti myönteistä myös tältä vuodelta.

Elinkeinoelämän keskusliitto ja yritysjohtajat eivät puhu nousukaudesta, vaikka synkät odotukset ovat kääntyneet lievästi myönteisiksi.

– Näillä luvuilla ei kannata hirveästi henkseleitä paukuttaa, Voglian toimitusjohtaja Markku Virtanen sanoo. häsa

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic