Kanta-Häme

Rakentamisilmoitukset toivat turhaa paniikkia

Pakolliseksi tuleva rakentamisilmoitus verottajalle on aiheuttanut paniikkia yksityisissä rakentajissa ja remontoijissa, kertoo Hämeenlinnan johtava rakennustarkastaja Timo Lehtinen.

Lehtisen mukaan kaupungin rakennusvalvonnasta on yritetty varata huomattava määrä niin sanottuja käyttöönotto- ja loppukatselmuksia. Näissä tarkastuksissa pitää jatkossa olla näytillä todistus rakentamisilmoituksen jättämisestä.

Hätää on aiheuttanut etenkin epätieto siitä, miltä ajalta työt Verohallinnolle pitää ilmoittaa. Osa rakennustarkastajistakin on luullut, että verottaja haluaisi tietää myös ennen heinäkuuta tehdyt rakennustyöt.

– Ajattelimme, että millähän ihmiset, jotka ovat hakeneet jo pari jatkolupaa työhönsä, hakevat ne kuitit jostakin 90-luvulta, rakennustarkastaja Lehtinen kertoo.

Oikeasti vain niistä töistä pitää kertoa, jotka tehdään 1.7.2014 tai sen jälkeen.

Jos heinäkuun alun jälkeen ei tehdä töitä mutta tarkastus tai katselmus on 1.7. jälkeen, ilmoitus täytyy silti jättää. Tällöin ilmoituslomakkeeseen merkitään ruksi kohtaan ”rakentamistyöstä ei ole ilmoitettavia urakka- ja työntekijätietoja”.

Ilmoitus, jos rakennuslupa

Verohallinto vaatii ilmoituksen yksityishenkilöiltä kaikista rakennuslupaa vaativista töistä. Tällaisia ovat esimerkiksi uuden rakennuksen pystyttäminen, mittava peruskorjaus tai kellarin muuttaminen asuinkäyttöön.

Rakennusilmoituksen voi tehdä 1.7. alkaen Suomi.fi-asiointipalvelussa tai paperilomakkeelle.

Ilmoituksessa Verohallinnolle pitää kertoa lähinnä kolme asiaa: kuka on tehnyt, mitä on tehnyt ja mitä työstä on maksettu. Urakoitsijalle maksetut summat ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.

Työntekijöistä pitää ilmoittaa tiedot, jos työntekijän on palkannut itse. Tällöin ilmoitetaan palkan lisäksi työskentelyaika.

Ilmoitus on tehtävä, vaikka töistä ei olisi maksettu kenellekään mitään. Talkoolaisten nimiä ei kuitenkaan tarvitse kertoa.

Todistukseen vähintään viikko

Kun ilmoitus on jätetty, verottaja lähettää todistuksen. Todistus pitää näyttää käyttöönottotarkastuksessa ja loppukatselmuksessa. Uutta tarkastusta varten pitää ilmoittaa edellisen ilmoituksen jälkeen tehdyt työt.

Sähköisesti annetusta ilmoituksesta todistus lähtee automaattisesti postiin heti. Postinkulkuun on tosin hyvä varata ainakin viikko.

Paperisen ilmoituksen tekijän on viisasta varata todistuksen odotteluun kahdesta viikosta kuukauteen.

– Olen sanonut, että kannattaa ilmoittaa tiedot siinä vaiheessa, kun varaa aikaa loppukatselmukselle, kertoo ylitarkastaja Sari Wulff Verohallinnosta.

Käyttöönotto- tai loppukatselmus voidaan hyväksyä, vaikka verottajan antamaa todistusta ei ole. Tällöin rakennustarkastajan on kuitenkin ilmoitettava todistuksen puuttumisesta verottajalle.

Ilmoituksen laiminlyönnistä uhkavaatimuksena on enimmillään 15 000 euron suuruinen laiminlyöntimaksu.

– Menettelyn alkuvaiheessa suhtautumisemme laiminlyöntimaksuun tulee olemaan kuitenkin hyvin varovainen ja maltillinen, mieluumminkin asenne on ohjaava ja opastava, ylitarkastaja Wulff rauhoittaa. (HäSa)