Kanta-Häme

Rakentamistahti säilyy kiivaana

Hämeenlinnan kaupunki käyttää ensi vuonnakin miljoonia euroja koulujen ja päiväkotien peruskorjaukseen, rakentamiseen ja suunnitteluun.

Kaupungin investointimenot ovat yhteensä 28,9 miljoonaa euroa, minkä kattamiseen kaupunki ottaa lisää lainaa 10,7 miljoonaa euroa.

Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala luonnehtii investointitahtia valtavaksi.

Syy on selvä: Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo laskee, että sisäilmaongelmista kärsiviä rakennuksia on yhteensä jopa yli 40.

Perusparannushankkeiden yhteisvaraus kaupungin ensi vuoden budjetissa on 4 miljoonaa euroa.

– Tekemistä riittää vaikka kuinka paljon. Kaupungin suoran budjettirahoituksen lisäksi sen omistamat kiinteistöyhtiöt huolehtivat osuudestaan, mutta silti jää runsaasti tarpeita.

Isosuon mukaan Hämeenlinnan kaupungin investointitarve olisi yhteensä jopa 60 miljoonaa euroa.

Tuomelan työt jatkuvat

Suurin ensi vuoden yksittäisistä rakennuskohteista on Tuomelan koulu, johon on budjetoitu kuusi miljoonaa euroa. Työt ovat jo käynnissä.

Liivuoren päiväkodin rakentamiseen Jukolassa on varattu 4,2 miljoonaa euroa. Kaupungin kiinteistöyhtiön piti toimia päiväkodin rakennuttajana lukuun, mutta valtiolta saatu 450 tuhannen euron homekorjausraha olisi jäänyt silloin saamatta.

Ruununmyllyn päiväkodin ensi vuonna alkavan peruskorjauksen rakennuttaa sitä vastoin Hämeenlinnan Palvelukiinteistöt oy.

Hämeenlinnan liikuntahallit oy puolestaan jatkaa uimahallin peruskorjauksen suunnittelua ja hakee siihen valtionapua.

Kaurialan koulusta vielä selvityksiä

Kaurialan koulun peruskorjaustarpeet selvitetään ensi vuonna ennen kuin tarkemmat suunnitelmat laaditaan.

Tarkoitukseen on varattu ensi vuodelle 800 tuhatta euroa. Saman verran käytetään Viipurintien pääterveysaseman E-rakennuksen peruskorjauksen jatkamiseen.

Myös tulevan Nummen palvelukeskuksen suunnittelu on ensi vuonna alkamassa 270 tuhannen euron rahoituksella.

Palvelukeskus on Juha Isosuon mukaan ylivoimaisesti kaupungin merkittävin hanke. Se tulee maksamaan yhteensä jopa 26 miljoonaa euroa ja pitää sisällään muun muassa uuden yhtenäiskoulun.

Lisäksi ensi vuonna jatkuu Raatihuoneenkatu 9–11 kaupungintalon peruskorjauksen suunnittelu. Kaupungin tarkoituksena on luopua kokonaan Wetterin tiloista ja laajentaa tilojaan Raatihuoneenkadulla.

Hämeenlinnan Asunnot oy peruskorjaa ensi vuonna Turuntie 2 puutalon vuokra-asumiskäyttöön. Lisäksi ensi vuoden rakennuskohde on Iittalan hyvinvointikeskus, jonka rakennuttaa Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiö.

Tontteja on jo valmiina

Yhdyskuntarakentamiseen Hämeenlinnan kaupunki käyttää ensi vuonna miljoona euroa vähemmän kuin kuluvana vuonna eli 8 miljoonaa euroa.

– Välitöntä tarvetta lisätonteille ei ole, kun noin 200 tonttia odottaa valmiina rakentajiaan.

Yhdyskuntarakentamisessakin riittää peruskorjaustarvetta.

– Tiestö ja katuverkkohan rapautuvat koko ajan, apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo sanoo. (HäSa)