Kanta-Häme

Rakettitunnit ovat piikki eläinten karkaamistilastoissa: Näillä vinkeillä suojaat lemmikkiä ilotulituksen aiheuttamalta stressiltä

Elämä on vaikeaa, kun tuntematon eli pauke ja ruudin halu pelottavat. Kuva: Sari Oksala

Uudenvuoden juhlinta aiheuttaa monille eläimille pelkoa ja stressiä. Ilotulituksen pauke, välähdykset ja ruudin haju ovat eläimen näkökulmasta uhkaavia. Eläinten stressi voi kestää useiden päivien ajan, koska ilotulitteiden käyttöaikaa ei aina noudateta.

– Vuodenvaihde on monille eläinsuojeluneuvojillemme tavallista kiireisempää aikaa. Erityisesti ilotulitteita säikähtäneet ja kauhuissaan pakoon juosseet koirat työllistävät eläinsuojeluneuvojiamme uutenavuotena. Saamme vuosittain avunpyyntöjä myös kadonneista kissoista, sanoo SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

Ilotulitteet stressaavat voimakkaasti myös hevosia, ja aiheuttaa vaaraa hevosten kanssa toimiville ihmisille. Hevoset olisikin mahdollisuuksien mukaan otettava sisälle uudenvuoden aattona.

– Hevonen on pakoeläin, jonka tapa selvitä arolla on ollut ensin potkaista, sitten juosta ja sen jälkeen miettiä, mitä tapahtui. Äkilliset, kovat äänet muodostavat siis todellisen riskin hevosten kanssa toimiville ihmisille. Hevoset voivat loukkaantua karatessaan, sanoo Suomen Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Reija Junkkari.

Ilotulitus vaikuttaa lemmikkieläinten ja hevosten lisäksi myös ulkona eläviin luonnonvaraisiin eläimiin sekä suureen määrään tuotantoeläimiä.

– Ilotulituksen lemmikkieläimille aiheuttama pelko ja stressi ovat jo melko hyvin ihmisten tiedossa, ja vastuulliset lemmikinomistajat osaavatkin ehkäistä ja lievittää eläintensä kärsimystä monin keinoin. Siitä huolimatta moni eläin joutuu kärsimään. On myös tärkeää muistaa, että ilotulitus aiheuttaa voimakasta stressiä suurelle määrälle luonnonvaraisia eläimiä sekä myös tuotantoeläimille, joilla ei yleensä ole mitään mahdollisuutta piiloutumiseen, Pulli muistuttaa. HäSa

Näin varaudut ilotulitukseen koiran tai kissan kanssa:

Varaudu yllätyspamauksiin jo ennen uuttavuotta. Älä pidä eläintä irti aidatullakaan pihalla ja varmista, että se ei pääse irti valjaista/kaulapannasta.

Uudenvuodenaattona ulkoiluta koirasi ennen klo 18 ja seuraavan kerran reilusti jälkeen puolenyön.

Älä jätä eläintä yksin ilotulituksen aikana.

Ole erityisen tarkka kulkiessasi ovista, ettei eläin pääse livahtamaan ulos.

Pidä kotona päällä radiota tai televisiota ja vedä verhot ikkunoiden eteen.

Jos sisätiloissa oleva lemmikki on peloissaan, käyttäydy itse rauhallisesti ja tavanomaisesti.

Älä koskaan ota lemmikkiä mukaan seuraamaan ilotulituksia.

Paukkuarkaa eläintä voi pelottaa myös ruudin haju, jonka se yhdistää ilotulitteisiin.

Karkaamisvaara ei ole ohi pariin päivään, vaikka ilotulitteita ei enää ammuttaisikaan.

Kattavat ohjeet karkaamisten ehkäisyyn ja toimintaan karkaamistilanteissa: www.etsijakoiraliitto.fi/ohjeistus

Näin varaudut ilotulitukseen hevosen kanssa:

Älä ratsasta tai aja hevosia uutenavuotena, sillä hevonen voi säikähtää raketteja.

Pyri selvittämään hyvissä ajoin etukäteen, miten hevosesi reagoi raketteihin. Hevoset ovat yksilöitä ja reagoivat koviin ääniin ja valoihin eri tavoilla. Osaa ne eivät häiritse.

Ota hevonen sisälle hyvissä ajoin ennen kello 18.

Pimennä tallin ikkunat ja laita radio soimaan.

Käyttäydy rauhallisesti ja välinpitämättömästi. Se rauhoittaa hevosta.