Kanta-Häme

Rallikuskien mokat julki – Jari Kohonen on koonnut rallimuistoja vuosien varrelta

Hämeenlinnalainen toimittaja ja kuvaaja Jari Kohonen on pannut rallimuistonsa kansien väliin.
Nuori Tommi Mäkinen keskeytti ulosajoon ensimmäisessä ulkomaisessa rallissaan kesällä 1989 Etelä-Ruotsissa. Mäkinen muistelee Kohosen kirjassa tapahtuman taustoja.

Teet rallihistoriasta kirjaa. Mistä kaikki alkoi, valokuvaaja Jari Kohonen?

– Olen muutamassa ralliautoilua käsittelevässä Facebook-ryhmässä mukana. Talvella 2017 törmäsin vanhoista kuvista alkaneeseen keskusteluun, jossa arvuuteltiin 1990-luvun kansallisesta rallista napattuja kuvia. Seuratessani keskustelua tajusin, että olin kuvan tapahtuman aikoihin ollut jo yli kymmenen vuotta alalla. Samalla, kun ymmärsin olevani vanha äijä, tajusin, että kirjahyllyssäni on valtavasti negatiiveja ja dioja, jotka ovat jo suomalaisen moottoriurheilun historiaa.

– Tämän oivallukseni kanssa lähdin uusin silmin selaamaan negakansioita. Löysin kuvia monen nyt jo edesmenneen tai lopettaneen kilpa-ajajan uran alkuvaiheilta. Monista on tullut vuosien varrella hyviä ystäviä, joten omistan mielelläni tämän suururakkani heille.

Olet lähtöisin Riihimäeltä. Mistä ralli-innostuksesi on peräisin?

– Isän perintönä heräsi kiinnostus ralliin. Kuinka ollakaan, urani toimittajana lähti käyntiin käytännössä yhdestä valokuvasta Riihimäki-rallista. Se kuva ja kuvan tarina ovat myös kirjani sivuilla.

Tuleva kirjasi nimi on Ralli o’ reteetä. Mistä nimi on peräisin?

– Riihimäkeläisillä rallinharrastajilla oli käytössä puolittain sarkastinen tokaisu ”ralli on reteetä”. Hokema nousi mieleen, kun selasin arkistoja ja löysin ulosajokuvia.

Kuka kirjasi julkaisee?

– Työskentelen freelancerina. Ajatus oli tehdä kirja omakustanteena, mutta se on kallista. Käynnistin hiljattain joukkorahoitushankkeen Mesenaatti-palvelussa. Tarkoituksena on koota sen avulla ainakin osa painobudjetista. Näin saamme palan suomalaista ja kantahämäläistä rallihistoriaa kansien väliin.

Mitä paljastuksia kirjassa on?

– Kyllä siellä on muun muassa nelinkertaisen maailmanmestarin Tommi Mäkisen kommellus ensimmäisessä ulkomaisessa rallissa. Tutustuin Tommiin ja hänen veljeensä Tuomoon edesmenneen skoonelaisen omenapuun luona vuonna 1989. Puun olisi voinut kaataa varmasti edullisemminkin kuin se tuolloin tapahtui. Sekä omenapuulle että veljesten Lancialle kohtaaminen oli kuitenkin kohtalokas.

– Samoihin aikoihin tutustuin myös Marcus Grönholmiin. Marcus haki vauhtia uralleen monenlaisten kommellusten kautta. Kaverissa olisi aineksia ihan omaankin kirjaan, mutta se keskustelu päättyy aina epäuskoiseen yhteisnauruun. Siksi sovittelin hänen sattumuksiaan tähän kirjaan. HäSa

Päivän lehti

24.1.2020