Kanta-Häme

Ranne ja Soukola jättivät tutkintapyynnön poliisille SCC-jupakassa

Kaupunginhallituksen jäsen Lulu Ranne (ps.) ja kaupunginvaltuutettu, kansanedustaja Ismo Soukola (ps.) ovat jättäneet poliisille tutkintapyynnön Sunny Car Center -autokauppakeskuksen tietovuotoväitteistä.

Tutkintapyynnössä halutaan selvittää, ovatko SCC:n toimitusjohtaja Markku Ritaluoma sekä kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) syyllistyneet törkeään kunnianloukkaukseen tai vaihtoehtoisesti kunnianloukkaukseen.

– Oman oikeusturvanikin kannalta tämä tutkintopyyntö oli välttämätöntä tehdä, Ranne kertoo.

Taustalla on Markku Ritaluoman väite, jonka mukaan Ranne ja Soukola olisivat olleet mukana vuotamassa kaupunginhallituksen elokuisesta kokouksesta luottamuksellista tietoa autokauppahankkeen rahoituksesta.

Elokuussa, viikko kaupunginhallituksen kokouksen jälkeen Zambian Watchdog -uutissivustolla kerrottiin, että Suomen valtio olisi pysäyttänyt 28 miljoonan punnan varainsiirron.

Rahojen kerrottiin kuuluvan Sambian entisen presidentin leskelle Regina Chiluballe, ja rahat oli tarkoitettu Sunny Car Centerille.

Myöhemmin kuitenkin ilmeni, että rahansiirto on viivästynyt muista syistä. Ritaluoma silti esitti, että valtuutetut Ranne ja Soukola olisivat olleet sambialaiselle uutissivustolle vuodettujen rahoituskuvioiden levittämisessä.

Ranne ja Soukola ovat kiistäneet väitteet, ja nyt kaksikko jätti kunnianloukkauksesta tutkintapyynnön väitteistä poliisille.

– On helpottavaa, että asiasta saadaan totuus julki. Tämä on ollut elämäni pisin viikko, Ranne sanoo.

Myös Kiemungista tutkintapyyntö

Ranne ja Soukola olivat aiemmin ilmoittaneet tekevänsä Ritaluoman väitteistä tutkintapyynnön. Uutta on kuitenkin se, että tutkintapyyntö tehtiin myös kaupunginvaltuuston puheenjohtajana toimivasta Kiemungista.

– Alun perinkin kaikki väitteet ja lausumat, myös Iisakki Kiemungin, ovat perustuneet valheeseen. Minkäänlaisia asiakirjoja mistään vuodosta ei ole olemassa, eikä mitään vuotoa ole tapahtunut, Ranne sanoo.

Tutkintapyyntö ei tullut Kiemungille täytenä yllätyksenä, mutta hän ihmettelee sitä, millä perusteilla häntä syytetään.

– En ole missään vaiheessa syyttänyt Rannetta ja Soukolaa millään tavalla. Olen ainoastaan nostanut esille valtuuston infossa ja lehdistön kysellessä, että heitä syytetään tällaisesta asiasta. Tuntuu siltä, että koko asia halutaan leimata poliittiseksi, Kiemunki sanoo.

Kiemunki ei ole aikeissa tehdä omia vastatoimenpiteitä tutkintapyyntöön.

– Edetään ihan rauhallisesti sillä tavalla, miten valtuuston infossa ja valtuustoryhmien puheenjohtajien ja valtuuston puheenjohtajien kanssa on yhdessä sovittu, hän sanoo.

Hämeen Sanomat ei keskiviikkona tavoittanut Markku Ritaluomaa kommentoimaan tutkintapyyntöä. (HäSa)

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic