fbpx
Kanta-Häme

Rannekelloja, autokuvia ja kaljapäivityksiä... Selvitimme, mitä hämäläiset kunnanjohtajat puuhaavat Twitterissä – yksi nousi ylitse muiden

Twitter on sosiaalisen median kanavista demokraattisin ja läpinäkyvin. Siellä poliitikot, virkamiehet ja tavalliset kansalaiset käyvät avointa ja väliin kärjekästäkin keskustelua ajankohtaisista asioista.
Selvitimme, mitä Kanta-Hämeen kunnanjohtajat Twitterissa syyskuussa touhusivat. Kuva: Soile Toivonen
Selvitimme, mitä Kanta-Hämeen kunnanjohtajat Twitterissa syyskuussa touhusivat. Kuva: Soile Toivonen

Kanta-Hämeen kunnanjohtajien aktiivisuus Twitterissä vaihtelee suuresti. Kun Janakkalan Reijo Siltala tviittailee tottuneesti niin rannekelloistaan kuin kuntataloudesta, Ypäjän Tatu Ujula ujostelee mainita edes johtamaansa kuntaa. Neljä hämäläiskuntaa joutuu pärjäämään täysin vailla johtajansa tviittejä.

Monipuolinen humoristi Reijo Siltala, Janakkala 190 tviittiä syyskuussa 8 466 seuraajaa Erittäin ahkera tviittailija, joka raportoi kuvin ja sanoin niin janakkalalaisista tapahtumista, toimijoista, hallinnosta kuin yrityksistäkin. Tviittailee yhtä hyvin Kuntarakenneuudistus-bändinsä videoita, sarjakuvia kuin valtiovarainministeriön budjettitiedotteita tai Janakkalan talous- ja väestötilastoja. Jakaa usein pilke silmäkulmassa kuvia myös omasta arjestaan, kuten esimerkiksi pikku-Fiatistaan ja lukuisista rannekelloistaan. Keskiviikkona 16. syyskuuta jo 10 kuukautta tipattomalla ollut Siltala kaipaili rentoutusta arkeensa: Oispa kaljaa. Joisinpa kaljaa. (Vähän on ollut pitkähkö päivä töissä. Ja leveä.)

Tästä pääset Reijo Siltalan Twitter-tilille.

Muita siteeraava ex-johtaja Sami Sulkko, Rihimäki: 36 tviittiä syyskuussa 3 525 seuraajaa Riihimäen kaupunginjohtajan virasta syyskuun lopussa lähtenyt Sami Sulkko ei antanut tviiteissään esimakua tulevasta. Alkukuusta hän lähinnä uudelleentviittaili Riihimäkeä koskevia muiden postauksia. Jopa oman erouutisensakin hän jakoi Twitterissä 10.9. lakonisesti vain uudelleentviittamalla kunnan tviitin aiheesta. Myöhemmin 16. syyskuuta Sulkko kertoi Twitterissä siirtyvänsä lokakuun alussa yksityiselle sektorille. Samana päivänä hän tviittasi kuvan seudun valtioneuvostolle lähettämästä esityksestä kunnan vaihtamiseksi. Saatesanoista voi aistia turhautumista vastaukseen: Työhuonetta tyhjätessä vastaan tuli helmiä, jotka poliittista syistä torpattuina ovat merkittävästi hidastaneet talousalueemme kehitystä. Toteutumatta jääminen on myös nostanut veroja historiassa. Entäpä tulevaisuudessa? 30. syyskuuta Sulkko kirjoitti jäähyväisensä Riihimäelle: Viimeinen työpäivä (lomalla). Tästä eteenpäin mahdolliset omat twiitit yksityishenkilönä ja veronmaksajana. Kiitos kaikille! Riihimäellä on hyvä ja eteenpäinkatsova päätöksentekoilmapiiri. Se on etu kun kohdataan haasteita ja tekemistä tuottavuuden parantamiseksi riittää. #kiitos

Tästä pääset Sami Sulkon Twitter-tilille.

Asiallinen edustaja Timo Kenakkala, Hämeenlinna 17 tviittiä syyskuussa 311 seuraajaa Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala kertoo esittelyssään tuovansa Twitterissä esiin kuntatyötä ja Hämeenlinnan elinvoimatekijöitä. Syyskuussa hän on tviittaillut käynneistään muun muassa Arctic Kultasuklaalla, suurlähettiläiden kanssa Raamidaameilla, Assi-seminaarissa Verkatehtaalla sekä Parkin avajaisissa. Persoonaa tviiteissä ei juuri näy, ellei sitä kuvasta sitten jakojen äärimmäinen asiallisuus. Kenakkala kirjoittaa kuukausittain kaupungin verkkosivulle katsauksensa kaupungin tilanteesta. Syyskuun viimeisin Twitter-postaus koskeekin sitä. Hän kirjoittaa katsaukseensa vievän linkin saatesanoissa koronaan viitaten näin: Turvallinen ja terve syksy tehdään omilla toimilla, vastuullisesti.

Tästä pääset Timo Kenakkalan Twitter-tilille.

Luontomies kunnan asialla Kalle Larsson, Tammela 13 tviittiä syyskuussa 2 279 seuraajaa Esittelee itsensä Twitterissä paitsi kunnanjohtajaksi, myös isäksi ja lintumieheksi. Tämä näkyy vahvasti myös hänen tviiteissään, jotka käsittelevät eniten Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistoja. Joukossa on toki myös valtuustoseminaaria, yritystilastoa ja hallintosihteerin hakuilmoitusta. Osallistuu myös kohtuullisen ahkerasti kuntiin ja lintubongaukseen liittyviin Twitter-keskusteluihin. Luontoteema on otettu osaksi Tammelan kunnan nykyistä brändiä, jota Larsson pyrkii tviiteillään vahvistamaan. Persoona näkyy niissä silti aidon oloisena. 23. syyskuuta Larsson tviittasi itsestään kuvan istumassa hajareisin tukin päällä läppäri sylissä metsässä nuotiopaikalla. On koronasta ollut myös iloa..kj saa tehdä etätöitä luonnon rauhassa. Täällä mun on hyvä olla. #Tammela kahden #kansallispuisto’n kasvava koti.

Tästä pääset Kalle Larssonin Twitter-tilille.

Hiljainen liputtaja Jari Kesäniemi, Forssa 8 tviittiä syyskuussa 824 seuraajaa Kertoo Twitter-esittelyssään olevansa työroolinsa lisäksi isä, liikkuja, koira- ja kalamies. Nämä harrasteet eivät kuitenkaan näy hänen viimeisimmissä tviiteissään, joita oli syyskuussa reilu kourallinen. Jari Kesäniemi raportoi Twitterissä olevansa Forssan valtuustoseminaarissa ja kaupunginvaltuuston kokouksessa. Twitter-keskusteluissa hän vaikuttaa komppaavan mielellään erityisesti Tammelan ja Janakkalan kunnanjohtajia. Kesäniemi vaikuttaa haluavan osallistua lähinnä turvallisesti kannustamalla. Yrittäjän päivänä hän kiittää yrittäjiä ja syksyn kirjoitusten alkaessa toivottaa onnea abeille. Pride-viikon alkaessa 7. syyskuuta hän jakaa kuvan Forssan kaupungintalon pihalta, jonka lipputangossa liehuu sateenkaarilippu. Kuntasektori tarvitsee tiennäyttäjiä #forssa #prideviikko

Tästä pääset Jari Kesäniemen Twitter-tilille.

Teräsmies uuden edessä Jyri Sarkkinen, Humppila 153 seuraajaa 4 tviittiä syyskuussa Elokuun alussa Humppilan kunnanjohtajaksi valittu Sarkkinen on Twitterissä vielä entisen työpaikkansa nimissä Akaan kunnan kaupunkikehitysjohtajana, sillä mies aloittaa uudessa työssään vasta marraskuun alussa. Syyskuussa tviittejä on vain neljä, joten niiden perusteella häntä on vaikea analysoida. Tviiteistä yksi käsitteli tuulivoimaa, yksi Sauli Niinistön Pariisin ilmastosopimukseen liittyvää puhetta, yksi maallemuuttobuumia ja yksi Akaan kunnan lupausta vastata yrittäjän kysymykseen 24 tunnissa. Sarkkisen esittelyteksti on kuitenkin kiinnostava. Ennen työtietojaan hän kertoo olevansa Isä ja aviomies. Koulutukseltaan hän kertoo olevansa puolestaan arkkitehti ja hallintotieteen ylioppilas sekä lisäksi Ironman 2014 ja 2017. 29. elokuuta hän onkin tviitannut Humppilan traktorivetokisoista. Upea oli keli ja kova meininki! Ja väkeäkin kolmatta tuhatta.. -kiitokset järjestelyistä! #ftpa #humppila #tractorpulling

Tästä pääset Jyri Sarkkisen Twitter-tilille.

Kunnaton minä-johtaja Tatu Ujula, Ypäjä 626 seuraajaa 0 tviittiä syyskuussa Tatu Ujula kertoo Twitter-tilillään olevansa DI, YTM. Suomen nuorin kunnanjohtaja. Kehittäjä ja innostaja. Sen sijaan kuntaa, missä hän kunnanjohtajana toimii, hän ei esittelyssään mainitse. Ypäjään liittyen hän on tviitannut viimeksi kesäkuussa. Ei Ujula ole tosin järin aktiivinen Twitterissä muutenkaan. Syyskuussa hän ei tviitannut kertaakaan. 26-vuotias Ujula on liittynyt Twitteriin vasta tämän vuoden alussa. Suurin osa hänen toiminnastaan Twitterissä liittyy hänen omiin haastatteluihinsa eri medioissa. Viimeisin tviitti on elokuun lopusta, jolloin hän on jakanut haastattelunsa Talentia-lehdessä. Ohessa Talentia-lehden haastattelu mietteistäni, miten olen hyödyntänyt monipuolista koulutuspohjaani kunnanjohtajan työssä.

Tästä pääset Tatu Ujulan Twitter-tilille.

Puuttuvat kuntapomot Twitteristä puuttuvat kokonaan kunnanjohtajat Pekka Järvi Hattulasta, Mikko Salmela Lopelta ja Pekka Määttänen Hausjärveltä. Jokioisten uutta kunnanjohtajaa ei ole vielä valittu. Virkaa sijaistava Mika T. Rantala tai keväällä eläkkeelle jäänyt kunnanjohtaja Jarmo Määttä eivät kumpikaan ole Twitterissä.

Lue lisää: Poliitikot erottuvat yhä perinteisillä kentillä (Hämeen Sanomien pääkirjoitus 10.7.2020)

Menot