Kanta-Häme

Rannikolta Hämeeseen

– Katsokaa nyt, täällä ei ole ainuttakaan roskaa! Aivan kuin eilen olisi järjestetty joku kaupunki siistiksi -tempaus. Hämmästyttävää!

Vaikka linnanpuisto näyttääkin parhaat puolensa aamuauringon kilossa, ei elokuun alussa maakunta-arkkitehdin virassa aloittanut Heimo Toiviainen säästele ylisanoja puhuessaan uudesta kotikaupungistaan.

Muutto Hämeenlinnaan on ollut Toiviaiselle vaimoineen haaveena jo viiden vuoden ajan. Nyt unelma on viimein toteutunut.

– Tämä on juuri sopivankokoinen kaupunki, jolla on loistava maantieteellinen sijainti järvimaiseman keskellä, historian havinaa, kauniita suojelukohteita ja katunäkymiä. Olen aivan liekeissä tästä muutoksesta!

Unelmasta totta

Ennen Hämeenlinnaa Toiviainen työskenteli Pietarsaaren kaupungin palveluksessa yhteensä 26 vuoden ajan, ensin toimistoarkkitehtina, sitten tekniikkapalveluiden virastopäällikkönä sekä toimialajohtajana.

Kajaanista kotoisin oleva ja Oulussa opiskellut Toiviainen omien sanojensa mukaan ikään kuin ajautui ruotsinkieliseen rannikkokaupunkiin. Vaimon ensimmäinen työpaikka löytyi Pietarsaaresta, ja lasten kanssa kotiin jäänyt Toiviainen houkuteltiin töihin jo ennen valmistumistaan.

Unelma Hämeenlinnasta alkoi kyteä jo viisi vuotta sitten, sillä lapset muuttivat Helsinkiin ja Hämeenlinnassa on sukua ja tuttavia.

– Pietarsaaressa meillä molemmilla oli erittäin hyvät työpaikat ja tuttavia, mutta eipä juuri muuta. Kahdenkymmenenkuuden vuoden aikana kaupungin palveluksessa koin oppineeni kuntasektorin toiminnasta kaiken, ja kaipasin työhön uudenlaista haastetta.

Suurin, konkreettinen ero entisessä työssä Toiviaisen mukaan oli kaksikielisyys. Palvelua annettiin kahdella äidinkielellä ja valmistelut sekä viralliset asiakirjat täytyi tehdä aina kahdella kielellä, sekä ruotsiksi että suomeksi.

Approbaturin ylioppilaskirjoituksissa ruotsissa saanut Toiviainen on nykyisin lähes kaksikielinen.

– Usein kirjoitin tekstit ensin ruotsiksi, sillä huomasin että suomenkielistä tekstiä rönsyilevine lauseenvastikkeineen oli lähes mahdotonta kääntää.

Kädet multaan

Toivotunlaista haastetta Hämeen liiton maakunta-arkkitehdin työ ainakin tarjoaa. Edeltäjä Tatu Oukka jätti Toiviaiselle perinnöksi muun muassa hämäläisen asumisen strategian kehittämistyön.

Ensimmäiset pari viikkoa Toiviainen kertoo käyttäneensä lähinnä voimassa olevan maakuntakaavan sisäistämiseen sekä uusien työkalujen opetteluun.

– Olen ollut pitkään johtotehtävissä, ja pysynyt käytännön työssä taka-alalla. Nyt kuitenkin mukavalta, että suunnitteleva arkkitehti pääsee töihin!

Toiviainen kertoo saaneensa runsaasti myönteistä palautetta rohkeasta päätöksestään.

Hämeenlinnan asemakaavaan Toiviaisella ei omien sanojensa mukaan toistaiseksi ole kuin varovainen tuntuma. Kaupunkilaistenkin tunteita kuumentavaa paikoituskeskustelua hän sen sijaan kertoo seuranneensa suurella mielenkiinnolla.

Toiviainen uskoo, että Hämeenlinnan kokoisessa kaupungissa keskustan ja kantakaupungin paikoitus tulee ajan mittaan kauttaaltaan maksulliseksi muun Euroopan malliin.

– Olisi tärkeää muistaa, että pysäköinti pitää järjestää eri tavoin asukkaille, asiakkaille ja työmatkalaisille. Se, miten se hoidetaan ja mitä siitä veloitetaan kultakin ryhmältä, onkin jo toinen juttu. (HäSa)

Päivän lehti

30.5.2020