Kanta-Häme Hämeenlinna

Rantakahvilat virkistävät vihdoin hämeenlinnalaisia – Veden ja sähkön puuttuminen tuli yllätyksenä Hämeensaaren yrittäjälle

Tänä kesänä avatut rantakahvilat ovat miellyttäneet hämeenlinnalaisia. Alkukesän parhaat kelit menivät kiireesti avatuilta kahviloilta sivu suun. Yksi yrittäjistä yllättyi, kun paikkaa ei saanutkaan auki kesäkuussa.
Kuva: Esko Tuovinen
Miia Niemen ja Kirsi Roosin mielestä on ihanaa, että Hämeensaareen saatiin oma rantakahvila. Niemen Siru-koira otti uuden kahvilaterassin haltuun itsevarmoin ottein. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan kolme uutta rantakahvilaa ovat piristäneet poikkeuksellista kesää.

Mahlianpuiston Cafe & Rentissä riitti maanantaina asiakkaita, ja heistä useat olivat testaamassa ensimmäistä kertaa uuden kahvilan tarjontaa. Asiakkaita palvelleen Sanna Sohlmanin mukaan väkeä on käynyt paljon ja myös vuokrauspuolella on ollut vilkasta. Kahvila vuokraa sup-lautojen ja sähköpotkulautojen lisäksi kahta vesijettiä.

Kahvilayrittäjä Mikko Vuorisen mukaan sana kahvilasta on kiirinyt sosiaalisessa mediassa ja myös satunnaiset ohikulkijat ovat ottaneet paikan omakseen.

– Paikka herättää kiinnostusta. Moni pysähtyy kahville ja kehuja on tullut todella paljon, Vuorinen sanoo.

Myös Hämeensaareen avattu jäätelökioski KesäKuu on saanut toiminnan käyntiin alun vaikeuksien jälkeen. KesäKuuta Hämeensaaressa pyörittävän Awe Vilppaan mukaan heinäkuun alku oli hankala, sillä kelit olivat sateiset. Molemmat kahvilat avattiin vasta heinäkuun puolella.

Missä vedet ja sähkö?

Kesäkuun kauniit kelit menivät pikatahtiin avatuilta rantakahviloilta sivu suun. Kaupunki laittoi Mahlianpuiston, Hämeensaaren ja Linnanpuiston kahvilapaikat kilpailutukseen maaliskuussa ja lopulliset suunnitelmat hiottiin kuntoon kevään aikana.

Vilppaalle tuli yllätyksenä, että kaupunki ei ollut hoitanut kioskiin vettä ja sähköä.

– Me kuvittelimme, että kun sopimuskausi alkaa kesäkuussa niin nämä asiat olisi hoidettu, mutta ei se mennyt ihan niin.

Lue myös: Hämeenlinnan rantojen uudet kesäkahvilat: piknik-koreja, lähijäätelöä ja SUP-lautoja (19.5.2020)

Lue myös: ”Hienompaa paikkaa ei voi olla” – Torin ensimmäinen terassi avattiin juhannusaattona ja toinen viime lauantaina (30.6.2020)

Kaupungin mukaan toimittiin mahdollisimman nopeasti

Hämeenlinnan kaupungin vastaavan yhdyskuntajohtajan Mikko Keräsen mukaan sähkö- ja vesiliittymät toteutettiin niin nopeasti kuin oli mahdollista.

Kahviloiden vuokralaiset varmistuivat toukokuun puolessavälissä ja Keräsen mukaan silloin alettiin valmistella sähkö- ja vesiyhteyksien toteuttamista eri paikkoihin. Kaupunki tilasi sähköliittymät sähköverkkoyhtiö Elenialta toukokuun lopulla.

– Sähkösopimuksen kanssa oli sen verran toimitusaikaa, että osa parhaista keleistä meni ohi. Eleniaa pyydettiin kiirehtimään useampaan otteeseen sähköjä, että olisi saatu ne mahdollisimman nopeasti, Keränen sanoo.

Vesiasiassa viivästymistä aiheutti virheellinen verkostokartta, jossa Hämeensaareen oli merkitty kesäkioskikäyttöön soveltuva vesijohto.

Todellisuudessa vesijohto oli purettu, mikä selvisi kaupungille vasta kesäkuun alussa. Uuden vesijohdon rakentamisesta päätettiin 8. kesäkuuta.

Keränen ei osaa sanoa, miten hyvin yrittäjää tiedotettiin viivästyksistä. Vilppaan mukaan kaupungin puolelta myönnettiin, että asia olisi voitu hoitaa sujuvammin.

– Päättäjien kanssa keskusteltiin, niin hekin totesivat, että ei tullut ehkä ajateltua kaikkia yksityiskohtia, jotka olisi pitänyt hoitaa, Vilpas sanoo.

Cafe & Rentin Vuorisen mukaan yhteistyö kaupungin kanssa on sujunut ilman ongelmia. Hämeen Sanomat ei tavoittanut kolmannen kahvilan eli Linnanpuiston Kelly´s Cafen yrittäjää.

Kahvilat avoinna myös ensi kesänä

Rantakahvilat palvelevat ihmisiä myös ensi vuonna. Kaupunki tarjosi yrittäjille kolmen vuoden sopimusta, jonka uusimisesta voi päättää vuosittain. Sekä Vuorinen että Vilpas ovat päättäneet pyörittää kahviloitaan ainakin kolmen vuoden ajan.

KesäKuu järjestää vielä tämän vuoden aikana kaksi isompaa tapahtumaa, joista toinen on lapsille ja toinen aikuisille suunnattu. Vilppaan mukaan ensi vuonna toimintaa laajennetaan vielä lisää.

– Rakennutamme erillisen WC-tilan ja bändilavan. Siellä tulisi jatkossa olemaan elävää musiikkia ja esimerkiksi lasten tapahtumia, Vilpas sanoo.

Mahlianpuistoon rakennetaan oma laituri vielä tämän kesän aikana, mikä helpottaa sup-lautailua. HÄSA

 

Juttua korjattu 23.7. kello 8.09. Korjattu nimivirhe kuvatekstissä.

Päivän lehti

12.8.2020