Kanta-Häme

Rantakareille tuli kiire

– Minulla on konkreettinen ongelma, että mihin laitan lapset tammikuun alussa.

Näin puuskahtaa hämeenlinnalainen Sini Rantakari, joka on yllättynyt Hämeenlinnan lasten ja nuorten lautakunnan tiistaisesta kuntalisäpäätöksestä.

Perheen kahta poikaa, viisivuotiasta Ilmaria ja kolmivuotiasta Jalmaria, on keväästä alkaen hoitanut Minttu Heiskanen, joka tulee Rantakareille joka arkiaamu. Iltapäivisin hän ottaa vastaan myös ekaluokkalaisen Akselin.

Nyt Sini ja Riku Rantakari laskevat, pystyvätkö he jatkamaan Heiskasen työsuhdetta vuodenvaihteen jälkeen, sillä kaupunki pienentää kotiin palkattavan lastenhoitajan kuntalisää huomattavasti.

Ei pitäisi rinnastaa

Kuntalisä on tällä hetkellä 455 euroa kuukaudessa, ja lautakunta päätti pienentää sitä 200 euroon kuukaudessa. Summa on sama, millä kaupunki tukee lapsen hoitoa yksityisessä perhepäivähoidossa.

– Minun mielestäni on väärin rinnastaa suoraan nämä hoitomuodot. Perhepäivähoidossa hoitaja hankkii lapsille ruuan ja tarvikkeet, kun taas me hankimme ne itse.

– Nyt maksamme itse 600 euroa kuussa, ja muutos tarkoittaa sitä, että pitäisi pystyä maksamaan 510 euroa lisää. Siihen meillä ei ole varaa. Olemme laskeneet, voimmeko vähentää Mintun työtunteja niin, että kustannus jäisi pienemmäksi, Sini Rantakari kertoo.

Hän sanoo, että todennäköisin vaihtoehto on hakea pojille päivähoitopaikkaa kaupungilta, sillä vapaita paikkoja tarjoavan yksityisen päiväkodin aukioloaika ei riitä.

– Käyn töissä Forssassa eli työpäivät ovat pitkät matkojen takia.

Säästö on kyseenalaista

Rantakaria harmittaa muutoksen tiukka aikataulu. Lastenhoitajalle kuuluu lomat, jotka pitäisi pitää ennen vuodenvaihdetta. Se vaatii järjestelyjä omalla työpaikalla.

– Sekin on kyseenalaista, mitä kaupunki tällä konstilla säästää. Kunnallinen päiväkotipaikka on kuitenkin kallis ja lisäksi Akseli tarvitsee paikan iltapäiväkerhossa, jos kotona ei ole ketään.

Rahan lisäksi Sini Rantakari haluaa herättää keskustelua myös arvovalinnoista.

– Me olemme halunneet, että lapsemme saavat olla kotona ja siksi valinneet tämän hoitomuodon. Pidän tärkeänä rauhallista ympäristöä, leikkirauhaa ja sitä, että veljekset ovat yhdessä, hän sanoo.

Myös Minttu Heiskanen on harmissaan kaupungin ratkaisusta.

– Minua tämä haittaa aika vähän, sillä aion joka tapauksessa aloittaa opiskelun ensi vuonna. Mutta harmittaa Rantakarien puolesta ja sellaisten hoitajien, jotka yrittävät tienata elannon tällä tavalla. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic