fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Rantakasinon laiturin vierestä löytyneen, kymmeniä vuosia sitten uponneen auton arvoitus ei koskaan ratkennut

Arkistokuva: Terho Aalto

Hämeenlinnan laivarannasta nousi tavanomaista suurempi saalis syyskuussa 2016.

Hopealinjan alusten käyttämän laiturin kohdalta nostettiin puhkiruostunut henkilöauto. Auto oli havaittu osana keskustan siltojen ja laiturien vedenalaisten rakenteiden kuntotarkastusta.

Auton alkuperä ja veteen joutumisen syy oli poliisin selvitettävänä, mutta juttu jäi tiettävästi mysteeriksi.

 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Nostetussa autossa ei ollut sisällä mitään tunnistettavaa ja myös rekisterikilvet puuttuivat. Takaosassa oli kotimaiseen omistajaan viittaava SF-tarra.

Autoon nosturin ketjun kiinnittänyt pelastuslaitoksen sukeltaja Ville Salonen arvioi, että auto oli maannut pohjassa kymmeniä vuosia. Salosen mukaan autolöydöt ovat alueen vesistöissä harvinaisia.

– Tämä taitaa olla kohdallani ensimmäinen auto neljään vuoteen, Salonen kertoi.

Kyseisiä Austin Maxeja valmistettiin vuosina 1969–1981.

Tekniikan Maailma koeajo uutukaisen Maxin vuonna 1970. Auton ajo-ominaisuudet olivat testin mukaan kohtalaiset ja sisätilat runsaat, mutta muoviverhoilu epämiellyttävän hiostava.

 


“Tekniikan Maailma koeajo uutukaisen Maxin vuonna 1970. Auton ajo-ominaisuudet olivat testin mukaan kohtalaiset ja sisätilat runsaat, mutta muoviverhoilu epämiellyttävän hiostava.”


 

Auton arvoitus ei koskaan ratkennut. Monet lukijat veikkasivat kyseessä olevan paikallisen Lions-klubin ”arpajaisautosta”.

Vuonna 1966 perustettu Lions Club Hämeenlinna Wanaja järjesti aikoinaan kilpailuja, joissa piti arvata päivämäärä, milloin jäälle ajettu auto uppoaa sulavien jäiden läpi.

Kilpailu järjestettiin kuitenkin vain neljä kertaa klubin toiminnan alkuvuosina, joten pohjasta löytynyt brittiläisen autonrakennustaidon näyte ei voi olla yksi kyseisistä autoista.

– Selasin klubimme 50-vuotisjuhlan vuoksi vanhoja kuvia läpi, eikä yksikään arpajaisauto ollut niistä päätellen Austin Maxi. Joukossa oli ainakin yksi Kleinbus ja yksi kuplavolkkari, klubin jäsen Jarmo Kulmala kertoi.

Kulmala kertoi myös haastatelleensa klubin vanhempia jäseniä, jotka ovat varmoja, ettei kyseessä ole arpajaisissa käytetty kottero.

– Ne olivat kaikki paksulla vaijerilla kiinni ja vedettiin pintaan.

 

Auto kiinnosti vuonna 2016 myös englantilaista Austin Max -harrasteseuraa. Yhdistys julkaisi Hämeen Sanomien jutusta englanniksi käännetyn version. Artikkelin sävy oli hieman surumielinen, sillä merkkiasiantuntijoiden mukaan kyseinen malli saattoi olla harvinaisempaa vuosikertaa 1970-luvun puolivälistä.

Tiettävästi löytöä ihmeteltiin muutenkin brittimediassa. HÄSA

Lue myös: Vanajan “ränni” on kuin kaatopaikka – Siivouspäivänä pohjasta löytyi wc-pyttyjä ja polkupyöriä (HäSa 23.9.2019)

Menot