fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Rantaleijona Antti Palmgren ottaa aurinkoa stringeissa, mutta se ei ole kutsu kuvaamiselle

Hattulalainen Antti Palmgren joutuu uimarannoilla säännöllisesti salakuvauksen uhriksi ja tietää, ettei se tunnu hyvältä.
Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Auringosta nauttiessaan Suomen lyhyessä kesässä voi törmätä ikävään, mutta vähän esillä olleeseen kesäiseen ongelmaan: salakuvaamiseen.

Uimarannalla salakuvaamisen kohteeksi joutunut hattulalainen Antti Palmgren haluaa muistuttaa etenkin nuorille, että vaikka joku ottaa aurinkoa stringeissa, se ei ole kutsu kuvaamiselle.

Palmgren istuskeli alkuviikosta Hattulan Herniäisten rannalla string-uikkareissa vähän kauempana muista ja otti aurinkoa, kun kolme nuorta tyttöä tuli luvatta kuvaamaan häntä. Kännykkäkameransa tytöt kohdistivat edellä mainittuja stringeja kohti.

– He olivat lähellä, alle kolmen metrin päässä. Sanoin, että on huonoa käytöstä ottaa rannalla ihmisestä lähikuvia.

Palmgren huomauttaa, että tytöistä itsestäänkään ei varmasti tuntuisi mukavalta, jos joku tulisi heitä luvatta kuvaamaan uimapuvuissa.

Mitä saa kuvata?

Voiko kameransa kohdistaa rannalla vähäpukeiseen vieraaseen henkilöön ja kuvata tätä läheltä?

Vastaus tähän ei ole yksiselitteinen, sillä laissa valokuvaamisesta säädellään hyvin yleisellä tasolla ja sallitun ja kielletyn raja on usein tulkinnanvarainen.

Uimaranta on julkinen paikka, joten kuvaaminen on lähtökohtaisesti sallittua. Kuvan voi myös julkaista, mikäli se ei loukkaa kenenkään yksityisyyttä.

– Julkisella paikalla saa kuvata. Kun henkilöt kuitenkin ovat ilmeisesti kuvanneet miestä hyvin läheltä, on mahdollista, että tässä ylittyisi joku rikoskynnys, jos kuva on tarkentunut henkilön intiimialueelle, kertoo sähköpostin päähän tavoitettu työehtoasiamies Terhi Tarvainen Suomen Journalistiliitolta.

Rantakuvaa julkaistessa voi syyllistyä yksityiselämää loukkaavaan tiedon levittämiseen.

Ratkaisevaa ei sinänsä ole se, missä kuvan julkaisee, sillä kaikenlainen kuvan levittäminen on julkaisemista. Yksityisviestillä kaverille lähetetty kuva voi helposti löytää tiensä julkiseen jakoon.

Mieti, ennen kuin nostat kameran. Haluaisitko, että kuva omista pakaroistasi päätyisi tietämättäsi nettiin? Kuva: Pekka Rautiainen

Hyvä tapa on kysyä lupaa

Vaikka kuvaajan toiminta ei rikkoisi lakia, on se silti eettisesti arveluttavaa. On hyvien tapojen mukaista kysyä lupaa kuvattavalta.

– Olisi aina suositeltavaa, että kun kohdistat kameran henkilöön, niin kysyt häneltä luvan siihen, muistuttaa Suomen Valokuvajärjestöt ry:n toiminnanjohtaja Mikko Säteri

Kannattaa aina kysyä itseltään: Haluaisinko, että minusta itsestäni julkaistaisiin tällainen kuva.

Tuttu näky uimarannoilla

Herniäisten rannan tapaus ei ollut ensimmäinen kerta, kun Palmgren on haluttu ikuistaa aurinkoa ottaessaan. Vartalonsa kanssa sinut Palmgren on usealle tuttu näky Hämeenlinnan uimarannoilla ja monet haluavat ottaa kuvan hänen kanssaan.

– Silloin kysytään lupa, että saadaanko ottaa yhteiskuva. He ovat arvostavia kuvanottajia ja usein suostun.

Salakuvaamista tapahtuu Palmgrenin mukaan valitettavan paljon.

– Pilkallisessa mielessä otetut kuvat eivät tietenkään tunnu hyvältä. Jos joku pukeutuu vähän niukemmin kuin toiset, ei sen pitäisi niin ihmeellinen asia olla. HÄSA

Antti Palmgren on käyttänyt string-uikkareita kesäisin jo lähes kaksikymmentä vuotta. – Kun on treenattu vartalo, ne näyttävät minusta hyviltä ja saan kivan rusketuksen. Kuva: Pekka Rautiainen

Rantakuvauksen etiketti

Kuvaaminen ei sinällään ole rikos uimarannalla. Julkisella paikalla saa kuvata.

Hyvien tapojen mukaista on kysyä lupa ennen kuvaamista.

Kuvan julkaisemista on syytä miettiä tarkasti.

Mieti ennen julkaisua millaista olisi itse olla kuvattavan asemassa.

Kyse voi olla yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä, jos julkaistava kuva on omiaan aiheuttamaan vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa.

Jos kuvan on tarkoitus halventaa kuvauksen kohdetta, kyse voi olla kunnianloukkauksesta.

Rantakuvia jakaessa kannattaa muistaa, että kunnianloukkaus on kunnianloukkaus myös sosiaalisessa mediassa.

Menot