Kanta-Häme

Rantaravintolat valmistautuvat kiireeseen

Vierasvenepaikkojen määrä lisääntyy sekä Sotkanrannassa että Virvelin Rantakrouvin rannassa.

Sotkanrannan satamayrittäjä Pekka Tammela toivoo erityisesti Kantolan tapahtumapuiston lisäävän tulevana suvena uusien asiakkaiden määrää.

– Tarkoituksena on palvella entistä enemmän muitakin kuin kulmakunnan veneilijöitä. Toivotaan, että alajuoksulta eli Tampereen ja Nokian suunnasta tulisi veneilijöitä.

Satamaan rakennetaan noin 50 metriä pitkä massiivilaituri. Normaalikokoisille veneille tämä tietää useampaa kymmentä lisäpaikkaa.

Vierasvenepaikkojen lisäksi Sotkanrannassa lisääntyvät myös vuokrapaikat noin 20:llä.

Tammela uskoo paitsi uuden tapahtumapuiston, myös sataman palveluiden uusine ravintoloineen houkuttelevan ulkopaikkakuntalaisia Hämeenlinnaan.

– Ainoa puute on polttoaine. Se on lähivuosien agendalla, mutta täksi kesäksi sitä ei kyllä saada, Tammela sanoo.

Jatkossa Sotkanrannasta saa myös murua rinnan alle, sillä vanhaan pumppuhuoneeseen perustettu ravintola avasi ovensa jo huhtikuun loppupuolella. Ravintolan 160:stä asiakaspaikasta valtaosa eli 120 sijaitsee ulkoterassilla.

– Hissun kissun on omaa talkooporukkaa jo ruokittu lounasaikaan. Markkinointi on vielä ollut aika vähäistä ja kyltitkin tulevat vasta lähipäivinä, kertoo ravintolayrittäjä Markku Naulanen.

Naulanen kertoo kunnostautuneensa aikaisemmin lähinnä kiinteistöjen kunnossapitohommissa.

Ravintola-alalta hänellä on kokemusta festivaaliruokailujen järjestäjänä. Lisäksi mies on pyörittänyt Turengin linja-autoaseman lounasravintolaa vajaan vuoden.

– Kun lehdessä sitten oli ilmoitus, ettei tällainen hyvä paikka meinaa kenellekään kelvata, täytyi käyttää tilaisuus hyödyksi. Kovin usein ei tällaisia paikkoja ole tarjolla, Naulanen kiittelee pumppaamon ravintolaa.

Virvelin Rantakrouvin rantaan on valmistumassa niin ikään lisää vierasvenetilaa.

Laitureita ryhdyttiin rakentamaan jo viime kesänä ja yrittäjä Jouko Malin uskoo valmista tulevan kesäkuun alkuun mennessä. Noin sadan metrin matkalle mahtuu ainakin 20 venettä.

Piha-alue saa Virvelissä uutta ilmettä muutoinkin, sillä rantaan tehdään täysimittainen beach volley -kenttä. Rakennustyöt alkavat lähiaikoina, santakasa pihalle on jo tuotu.

– Viime vuonna meillä oli jo pieni kenttä, ja se sai hyvän vastaanoton, Malin sanoo.

Rantakrouvissa toimii myös lounasravintola.

Veneellä asiakkaat pääsevät rantautumaan myös Mierolan sillan kupeessa sijaitsevaan ja lähes ympäri vuoden asiakkaita palvelevaan kahvilaan. Piia Parri laskeskelee rannassa olevan vajaa kymmenen venepaikkaa.

– Venepaikat ovat kovassa käytössä, ja aivan liian vähänhän niitä on, Parri sanoo.

– Vähän matkan päässä on Hattulan kunnan vierasvenesatama, josta paikkoja myös vuokrataan. Jos tänne lisäpaikkoja saisi, niin varmasti olisi veneitä tulossa, sitä en epäile.

Pieni vierasvenelaituri on niin ikään Turengin Motorcafe Suvirannassa. Yrittäjä Ulla Ojansuun mukaan rannassa on joskus yöpynyt jopa yhdeksän isoa venettä – pieniä veneitä rantaan mahtuu toki enemmänkin.

Tänä kesänä rantaan on tulossa uutta ihmeteltävää, sillä aivan lähiviikkojen aikana siihen rantautuu Helsingistä asti 14 metriä pitkä Lokki-laiva.

Vuonna 1905 valmistunut alus on rakennettu Pietarissa alkujaan miina-alukseksi, ja se on päätynyt sotasaaliina Suomeen. HäSa

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic