Kanta-Häme

Ranteen kiri jäi 190 äänen päähän

Kaupunginhallituksen jäsenen ja kansanedustajaehdokkaan Lulu Ranteen (ps.) ilta pysyi jännittävänä loppuun asti. Kun ennakkoäänet julkaistiin kello 20, perussuomalaisilla näytti olevan Hämeen vaalipiirissä kaksi paikkaa.

Anne Louhelainen varmisti jatkokautensa jo varhain, ja perässä tuli lahtelainen Rami Lehto.

Ääntenlaskennan edetessä perussuomalaisten kolmas paikka nousi läpimenijöiden joukkoon. Yhteen aikaan illasta Jari Ronkainen, Ranne ja Ismo Soukola olivat runsaan sadan äänen sisällä.

– Kolmas paikka tulee Kanta-Hämeestä, mutta se on tosi tiukilla, Ranne kuvaili vielä iltayhdeksän aikaan.

Päijät-Hämeen kuntien ääntenlasku eteni Kanta-Hämettä nopeammin, ja Ronkainen otti kaulaa.

Illan mittaan Ranne seurasi tilannetta toistuvasti teksti-tv:stä. Hämeenlinnan ääntenlaskun yhteydessä Ranne alkoi kiriä, mutta kiri jäi lopulta 190 äänen päähän.

Perussuomalaisten Hämeen piirin puheenjohtaja Ronkainen nousi eduskuntaan 4423 äänellä, Ranne jäi varakansanedustajaksi 4233 äänen saaliilla.

Tiukasta tilanteesta huolimatta Ranne oli tyytyväinen lopputulokseen.

– Aika loppui kesken! Äänipotti oli loistava, en olisi enempää voinut tehdä. Puolueemme on yksi suuri puolue, Ranne totesi.

Perussuomalaisten kannatus laski edellisistä eduskuntavaaleista Hämeessä 1,1 prosenttiyksikköä ollen 19,5 prosenttia.

Puolue kuitenkin säilytti kolme eduskuntapaikkaa. Edellisistä vaaleista tilanne erosi siten, että Kanta-Häme jäi ilman perussuomalaisten edustajaa.

– Tämä oli kyllä meille pettymys, että Kanta-Häme jäi ilman edustajaa, sanoi Ranne.

Hämeenlinnalainen Ismo Soukola putosi eduskunnasta. Hän sai yhteensä 3 673 ääntä ja oli perussuomalaisten listalla viidentenä.

Hämeenlinnan ehdokkaille Ranteelle sekä Kari Ilkkalalle päijäthämäläisten menestys tuli yllätyksenä. Perussuomalaisissa tarkastellaan vaalien jälkeen, miten äänet jakautuivat maakunnan sisällä.

– Meillä oli etukäteen sellainen käsitys, että Päijät-Hämeestä vuotaa meille ääniä. Näin ei sitten näemmä käynytkään, Ilkkala kertoi tuloslaskennan päättymisen jälkeen.

Ilkkala sai yhteensä 2 643 ääntä, mikä riitti kuudenteen sijaan puolueen sisällä.

– Ensikertalaiseksi tulokseni oli hyvä. Ei tällaisella tuloksella voi kirvestä kaivoon heittää, Ilkkala sanoi ja lisäsi, että puolue alkaa valmistautua kunnallisvaaleihin.

Sekä Ranne että Ilkkala arvioivat, että perussuomalaisilla on tärkeä merkitys tulevissa hallitusneuvotteluissa.

– Kansa varmaankin toivoo, että kokoomus ei olisi hallussa. Toivon, että (Juha) Sipilä (kesk.) kuuntelee kansaa, arvioi Ranne.

Myös Ranne kertoo, että jatkoa on luvassa politiikassa.

– Tästä jäi nälkä. HÄSA

Päivän lehti

9.4.2020