Kanta-Häme Hämeenlinna

Rantojen niitto voi vaarantaa lintujen poikaset – Raivaus on syytä suorittaa loppukesästä, etteivät räpyläjalat kärsi

Rantojen kasvillisuuden raivaamisessa on otettava huomioon vesilintujen pesimisaika.
Hämeenlinnan kaupunki on niittänyt Mahlianpuiston kesäkahvilan rannan edustan. Kuva: Eelis Hirvelä

Rantakasvillisuuden liian aikainen niitto voi vahingoittaa vesilintujen pesimistä.

Hämeen Sanomien lukija on huolissaan Vanajaveden sairaalan vieressä sijaitsevan Mahlianpuiston kesäkahvilan rannan raivauksesta.

Häntä huolettaa rannan vesilintujen poikasten ja pesien kohtalo. Rannan kasvillisuus on niitetty noin 20 metrin pituiselta pätkältä.

– Yleensä rantakasvillisuuden raivauksissa odotetaan elokuun puolelle, kertoo Birdlife Kanta-Hämeen puheenjohtaja Juhani Kairamo.

 


”Poikasia tai pesiä ei tullut rantaa niittäessä vastaan”


 

Hämeenlinnan kaupungin puistotyönjohtaja Pekka Luotosen mukaan kaupunki raivasi rannan aikaisemmin tällä viikolla.

– Poikasia tai pesiä ei tullut rantaa niittäessä vastaan, Luotonen kertoo.

Luotonen kertoo Hämeenlinnan kaupungin suorittavan rantojen niittoja loppukesästä, kun lintujen poikaset ovat jo lähteneet pesästä.

Niitettyyn kohtaan laituri

Puiston Café Mahlian yrittäjä Mikko Vuorisen tietoon ei ole kantautunut, että rannan niitossa olisi vahingoittunut vesilintujen poikasia, tai tuhoutunut pesiä.

– Niitettyyn kohtaan on tulossa kesäkahvilan laituri, josta ihmisten on helpompi mennä uimaan ja sup-lautailemaan. Lisäksi laituriin tulevat vesijetit, joita kahvila vuokraa, Vuorinen kertoo.

Kairamon mukaan raivauksen sopiva ajankohta riippuu myös niitettävän rannan koosta. Isompiin niittoihin tarvitaan lupa ely-keskukselta, jossa lintujen pesiminen otetaan huomioon.

– Isommat raivaukset olisi hyvä tehdä vasta elokuussa. On lähinnä huonoa tuuria, jos joku pesijälintu tässä vaiheessa kesää kärsii niitosta.HäSä

Päivän lehti

8.8.2020