Kanta-Häme

Rapa roiskuu

Sulamisvedet ovat paikoitellen aiheuttaneet isoja lätäkköjä ympäri kaupunkia.

Kuluneella viikolla kaupunki sai paljon kaupunkilaisilta palautteita, kun kaivot eivät vetäneet kaikkea sulamisvettä sisäänsä, vaan olivat jäässä. Kovat yöpakkaset ovat myös tehneet tehtävänsä. Vaikka kaivoja on avattu auki, ovat ne yöllä jäätyneet uudelleen. Näin kävi muun muassa Paasikiventiellä Wetterin kulmalla. Kaivo jäätyi uudelleen ja välillä toinen ajokaista suljettiin.

Linnan infra -liikelaitoksen tekninen avustaja Veli-Matti Heinonen kertoo, että palautetta kaupunkilaisilta on tullut päivittäin. Erityistä ongelmapaikkaa ei ole ollut, mutta kaksi työntekijää on päivystänyt ja kiertänyt ratkaisemassa sulamisvesiongelmia.

– Tiekarhu on tehokas, kun sillä rouhastaan jäät kaivon päältä, tietää Heinonen.

Päivystäjillä on käytössä ollut myös kaivinkone, jotta sulamisvedet on saatu ohjattua oikeaan osoitteeseen.

Kura ei ole kiva kintuilla

Hämeenlinnan poliisin komisario Ilkka Iivari muistuttaa, että suinpäin lätäkköön ei kannata surauttaa. Pitäisi huomioida myös kevyenliikenteenväylien kulkijat ja hiljentää vauhtia, jotta rapa ei roisku joka puolelle.

Iivari sanoo, että vastuu on autoilijoilla. Heidän pitää huomioida muut tiellä liikkujat ja mahdollisesti korvata, jos jalankulkijoiden vaatteet likaantuvat. Yleensä ongelma on se, ettei uhri ehdi saada rekisteritunnusta talteen, kun tilanne on jo ohi.

Kaupunki saa silloin tällöin myös korvausvaateita, kun auto on särkynyt liian syvässä lätäkössä. Myös Veli-Matti Heinonen kannustaa vaikkapa jalkautumaan autosta ulos, sillä pienikin lätäkkö voi olla syvä ja aiheuttaa ongelmia autolle. (HäSa)