Kanta-Häme

Rapolan kartano suojeltiin Sääksmäellä

Valkeakoskella Rapolanharjun juuressa sijaitseva Rapolan kartano on suojeltu rakennusperintölain perusteella.

Suojelupäätöksen on tehnyt Pirkanmaan ely-keskus, ja se koskee kartanon aluetta ja rakennuksia. Kartanoa voidaan pitää valtakunnallisesti merkittävänä rakennettuna kulttuuriympäristönä, ja se kuuluu myös valtakunnallisesti merkittävään Sääksmäen-Tarttilan maisema-alueeseen.

Rapolan kartano on presidentti P.E. Svinhufvudin syntymäkoti ja se on toiminut myös Suomen kultakauden taiteilijoiden, kuten Akseli Gallen-Kallelan kesänviettopaikkana.

Sääksmäen Rapola ympäristöineen on yksi Hämeen ja koko maan tunnetuimpia muinaisjäännösalueita. Harjulla on ollut maan laajin, ympärysvallein ja muurein varustettu muinaislinna ja harjun länsirinteellä on laaja kalmistoalue sekä rautakautinen muinaispelto ja neljä kuppikiveä.

Rapolan kartanon nykyinen päärakennus on vuodelta 1813. Pihapiirissä on kaikkiaan 17 rakennusta, jotka ovat varsin hyvin säilyneet.

Rapolan kartano siirtyi valtion omistuksesta yksityisille viime heinäkuussa. Esityksen kartanon suojelusta on tehnyt Museovirasto.

Suojelumääräykset eivät estä kiinteistön remontointia, mutta rakennuksia ja alueita on hoidettava niin, että niiden kulttuurihistorialliset ja maisemalliset arvot säilyvät. HÄSA

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic