Kanta-Häme

Raportti: Suomen rautatieliikenne on Euroopan ykkösluokkaa

Suomen rautatieliikenne kuuluu Euroopan laadukkaimpiin, arvioi Boston Consulting Group vappuna julkaisemassaan raportissa.

Raportissa maat jaetaan kolmeen luokkaan rautateiden turvallisuuden, palvelun laadun ja matkustaja- ja rahtimäärien mukaan. Edellisessä, vuonna 2012 tehdyssä vertailussa Suomi kuului kakkosluokkaan, mutta tuoreessa vertailussa kotimaan rautatieliikenne kiipesi ykkösluokkaan.

Suomen sijoituksen nousu selittyy parantuneella turvallisuudella ja laadulla. Palveluiden laatua mitataan raportissa muun muassa sillä, miten hyvin junat pysyvät aikataulussa, miten nopeita ne ovat ja kuinka kalliita liput ovat.

Raportissa Suomen tukijärjestelmä arvioidaan Euroopan tehokkaimmaksi, kun mittarina käytetään sitä, miten paljon julkisilla tuilla saadaan vastinetta rautatieliikenteen suorituskykyyn.

Boston Consulting Groupin johtopäätös tuista on, että ne kannattaa suunnata infrastruktuurin ylläpitoon, kuten Suomessa, Ruotsissa ja Alankomaissa tehdään. Julkinen tuki on raportin mukaan tehottomampaa, jos se suunnataan junaliikennettä operoiville yhtiöille.

Boston Consulting Groupin raportti ”The 2015 European Railway Performance Index” (englanniksi)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic