Kanta-Häme

Rapuja halutaan lisää ruokapöytiin

Suomalaisen ravustuksen kultakautta vietettiin 1900-alussa, kun rapuja pyydettiin vuosittain 20 miljoonaa kappaletta etenkin Pietarin ylhäisön ruokapöytiin vietäviksi.

Kansallinen rapustrategia vuoteen 2022 tähtää siihen, että nuo pyyntimäärät ylitetään. Strategia nojaa kolmeen pääkohtaan: alkuperäislaji jokiravun suojeluun, tulokaslaji täpläravun hallittuun käytön hyödyntämiseen sekä rapuruton torjuntaan.

Kanta-Hämeessä keskeistä on täpläravun kaupallisen hyödyntämisen tehostaminen, kannat ovat täällä valmiiksi hyvällä mallilla. Jokirapua halutaan maakunnassa suojella, jottei se häviäisi kokonaan alkuperäisiltä esiintymisalueiltaan. Kaupallinen potentiaali on pääosin täpläravun varassa.

Maa- ja metsätalousministeriö asetti toissa keväänä työryhmän valmistelemaan kansallista rapustrategiaa. Työ tehtiin Hämeen ely-keskuksen johdolla. Työryhmän puheenjohtajana toimii kalatalouspäällikkö Jukka Muhonen ely-keskuksesta.

– Strategia vaikuttaa Kanta-Hämeen alueella vähemmän kuin esimerkiksi Vuoksen ja Kymijoen vesistöissä. Häme ja Pirkanmaa ovat jo nyt Suomen tärkeimmät ravuntuotantoalueet, Muhonen sanoo.

– Hämeessä ollaan jo edellä Saimaan aluetta. Reilusti yli puolet rapusaaliista tulee Hämeestä ja Pirkanmaalta.

Suomen sisävesillä ammattikalastajien tärkein saaliskala on muikku ja toiseksi tärkein kuha. Rapu tulee kolmantena, vaikka vuonna 2010 sen osuus oli vain viisi prosenttia sisävesien kaupallisen kalansaaliin arvosta. Tuolloin ammattikalastajat pyysivät 488 000 rapua. Saaliin arvo oli 424 000 euroa.

Potkua matkailulle

Muhosen mukaan suurin uhka raputaloudelle Kanta-Hämeessä ovat luvattomat täplärapuistutukset, jotka levittävät rapuruttoa.

– Tässä pitäisi ottaa käyttöön ns. bottom up -ajattelu. Kalastusalueiden, vesialueiden omistajien ja ravustajien tulisi itse sitoutua strategian tavoitteisiin, eikä kaiken pidän perustua viranomaisten kieltoihin ja määräyksiin.

Kaupallisen pyynnin lisäksi ravuilla on taloudellista merkitystä myös matkailulle. Muhonen ottaa esimerkin läheltä.

– Hauhon reitillä on loppukesällä paljon ravustajia, jopa niin, etteivät vapaat rannat tahdo riittää. Melkein joka mökillä valot palavat, ja rapukekkereitä vietetään paljon.

Kansallinen rapustrategia luovutettiin maa- ja metsätalousministeri Jari Koskiselle (kok.) tällä viikolla. (HäSa)

Mainos