fbpx
Kanta-Häme

Rapumerrat pyynnin jälkeen lauteille

Sunnuntaina alkavalla ravustuskaudella saaliin odotetaan olevan aikaisempien vuosien tapaan hyvä. Saaliiksi arvioidaan 8–10 miljoonaa rapua, josta jokiravun osuus on 2–3 miljoonaa.

Jotta rapukanta pysyy elinvoimaisena, on merrat tärkeää desinfioida rapunruton varalta aina käytön jälkeen.

Rapurutto leviää ihmisen mukana

Rapubiologi Japo Jussila Raputietokeskuksesta kertoo, että paras ja yksinkertaisin tapa puhdistaa merrat, on viedä ne saunaan.

Saunassa ne puhdistuvat ja kuivuvat ilman kemikaaleja. Myös kuivattaminen auringon paisteessa riittää desinfioimaan merrat.

Mertoja voi puhdistaa myös kemikaalein, kuten formaliinilla, mutta Jussilan mukaan sen käyttö on hyvin vaikeaa ja vaarallista ihmiselle.

Jussila muistuttaa, että kalanpyydykset, veneet sekä esimerkiksi kumisaappaat on tärkeää puhdistaa, jos siirrytään vesistöstä toiseen. Rapurutto voi levitä niidenkin mukana. Vettä tai eläimiä ei myöskään saisi siirtää vieraaseen vesistöön.

Tänä kesänä rapuruttoa on tavattu kerran Oulujärvellä.

Ravut jo nyt liikkeellä

Rapusaalis on Jussilan mukaan pysynyt monta vuotta samana.

– Ei tule mieleen kesää, jonka rapusaalis olisi jäänyt 8–10 miljoonan yksilön saalista kovin paljon pienemmäksi, Jussila sanoo.

Rapusaaliin kokoon vaikuttaa edellisen kesän lämpötila ja pyynti sekä kuluvan kesän lämpötila.

– Jos edellisenä vuonna ravut on pyydystetty tappiin asti, saattaa se näkyä tämän kesän rapumäärässä.

Tänä kesänä tehtyjen koeravustusten perusteella ravut ovat jo nyt hyvin liikkeellä. Jussila kertoo, että lämpimän kesän ansiosta naaraat ovat ehtineet laskea poikasensa. Mätiä kantaessaan naaraat eivät juuri liiku, eivätkä tällöin eksy mertoihinkaan.

Jussilan mukaan täksikin kesäksi veikatun saaliin koko on suomalaisten kulutukseen nähden riittävä. Vaikka rapukanta antaisi myöten, 8–10 miljoonaa rapua enempää suomalaiset eivät syö.

– Sen rajapyykin kohdalla ravut eivät enää mene kaupaksi, joten pyynti lopetetaan, Jussila sanoo.(HäSa)

 

Menot