fbpx
Kanta-Häme

Räsänen huolissaan netti-ilmiöstä: ”Kaikenlaista huuhaata levitetään eteenpäin ja uskotaan”

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) on huolissaan siitä, miten pitäisi reagoida valeuutissivuston juttuun, jossa väitetään henkilön sanoneen jotain, mitä tämä ei ole koskaan sanonut.

Räsänen viittaa etenkin Tietoinfo-sivuston tekemään juttuun, jossa väitetään, että hän olisi paikallisradion haastattelussa ottanut kantaa nuorten seksuaalisuuteen ja yksityiselämään liittyviin ikärajoihin.

Tietoinfon jutussa väitettiin, että Räsänen vaatisi masturboinnille 18 vuoden ikärajaa.

– Juttu on alusta loppuun keksittyä pötyä. Valejuttu on suunnattu sisällöltään murrosikäisille ja valitettavasti näyttää siltä, että monet heistä luulevat sitä todeksi. Ihmettelen myös sitä, että täysi–ikäisetkin jakavat huuhaa-uutista eteenpäin. Mitä pitäisi siis tehdä? Räsänen kysyy.

Räsänen pohtii kotisivuillaan julkaistussa kirjoituksessaan laajemminkin viime vuosien netti-ilmiötä valeuutissivustoja, jotka välittävät tarkistamattomia, tahallaan vääristyneitä ja valheellisia juttuja, jotka on puettu uskottavuuden lisäämiseksi uutisjutun muotoon.

– Useat valejutut ovat koskeneet maahanmuuttoa, etnisiä tai uskonnollisia vähemmistöjä, terveyttä tai julkisuuden henkilöiden tekemisiä. Tyylilajina saattaa olla myös satiiri, mutta kun jutut irrotetaan sivustosta ja niitä jaetaan eteenpäin, valitettavan monet lukijat erehtyvät pitämään lukemaansa totena.

– Surukseni olen tehnyt havainnon, että medialukutaito ei ole some-Suomessa korkealla tasolla. Kaikenlaista huuhaata levitetään eteenpäin ja uskotaan, Räsänen kritisoi.

Räsänen pohtiikin, millaisiin toimiin kannattaisi ryhtyä, kun henkilön kunniaa loukataan laittamalla hänen sanomakseen valheellisia väitteitä.

Tietoinfo on satiirisivusto.

 

Menot