Kanta-Häme Hämeenlinna

Räsänen kysyy, miksi Hämeenlinna on jätetty pois ekosysteemisopimuksesta

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) Kuva: Pekka Rautiainen
Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) Kuva: Pekka Rautiainen

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) on jättänyt tiistaina eduskunnan puhemiehelle kirjallisen kysymyksen siitä, miksi Hämeenlinna on jäänyt pois ekosysteemisopimuksesta, joka solmitaan kaikkien muiden maakuntakeskusten kanssa, paitsi Hämeenlinnan ja Kotkan kanssa.

Räsänen kertoo tiedotteessaan, että valtio ja yliopistovetoiset kaupungit sopivat ekosysteemisopimuksista, jotka mahdollistavat kaupunkien ja valtion tiiviimmän yhteistyön tutkimuksen, kehityksen ja innovaatioiden tueksi.

Ekosysteemisopimukset solmitaan pääkaupunkiseudun sekä muiden yliopistokaupunkien ja yliopistokeskuskaupunkien kanssa.

Eivätkö Lammin biologinen asema ja Hamk riitä?

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi Räsäsen mukaan hiljattain, että mukana ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Oulu, Rovaniemi, Vaasa, Joensuu, Kuopio, Jyväskylä, Lappeenranta, Lahti, Pori, Seinäjoki, Mikkeli, Kajaani ja Kokkola.

Räsänen kuitenkin muistuttaa, että Hämeenlinnassa toimii Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan yksikkö, jossa mm. professori Ilkka Hanski teki Nobel-tasoista tutkimusta.

– Lammin biologisen aseman toiminta on keskeinen osa Kanta-Hämeen älykkään erikoistumisen kärkeä. Hämeenlinnan kaupunki ja Hämeen liitto ovat osallistuneet yksikön toiminnan rahoittamiseen mm. professuurein. Hämeenlinnassa toimii lisäksi korkeatasoinen ja monialainen ammattikorkeakoulu, jossa suoritetaan vuosittain kaksisataa ylempää korkeakoulututkintoa, Räsänen huomauttaa.

Räsänen odottaa asianomaisen ministerin vastausta jättämäänsä kysymykseen ja tiedustelee, aikooko ministeriö sisällyttää myös Hämeenlinnan ekosysteemisopimuksen piiriin.

Päivän lehti

5.7.2020