Kanta-Häme

Räsänen varoittaa Isis- soluttautujista

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen varoittaa rasismista, mutta toisaalta myös liiallisesta sinisilmäisyydestä turvapaikanhakijatulvaan liittyen.

– Suuri osa tulee oikean hädän takia. Kyseessä ovat vainotut ihmiset, jotka etsivät vain rauhaa. Mutta joukossa voi olla myös vankiloista karanneita rikollisia ja äärijärjestöihin kuuluvia ihmisiä, Räsänen sanoo.

Entinen sisäministeri kertoo kuulleensa useaa eri kanavaa pitkin Libyan viranomaisten varoituksista Isis-terroristien soluttautumisesta Välimeren kautta tulevien turvapaikanhakijoiden joukkoon. Uhasta kertoi keväällä BBC.

– Kyse on ehkä vain muutamista yksilöistä, mutta meidän ei pidä ummistaa ilmiöltä silmiämme. Jokaisesta Suomeen tulevasta turvapaikanhakijasta pitäisi tehdä turvallisuusarvio ennen turvapaikkapäätöstä, Räsänen sanoo.

SUOMEEN SAAPUI viime vuonna noin 3 600 turvapaikanhakijaa. Tälle vuodelle odotetaan jopa 15 000 tulijaa.

Räsänen arvioi räjähdysmäisen nousun kasvattavan valtion kustannuksia merkittävästi. Juha Sipilän (kesk.) hallitus lisäsi kesäkuussa ensimmäisessä lisätalousarviossaan 20 miljoonaa maahanmuuttohallintoon.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi viime viikolla uusien vastaanottokeskusten maksavan tänä vuonna 2,2 ja ensi vuonna 11 miljoonaa euroa. Lisäksi hallitus satsaa 14 miljoonaa lupakäsittelyn vauhdittamiseen.

Räsäsen mukaan kulut eivät lopu siihen. Lisärahoitusta tilanteen vuoksi kaipaavat myös poliisi ja kuntien sosiaali- ja terveyspalvelut.

– Eduskunta joutuu vielä tämän vuoden aikana tekemään useita lisämäärärahapäätöksiä. Summat liikkuvat kymmenissä miljoonissa euroissa.

RÄSÄSEN MUKAAN EU teki kesällä ”historiallisen virheen” sallimalla turvapaikanhakijoiden sisäiset siirrot EU-maiden välillä.

– Se ei ratkaise itse ongelmaa. Pahimmillaan se alkaa ruokkia salakuljettajien järjestämää turvapaikkamatkailua, mikä on vaarallista, hallitsematonta ja kallista.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kohautti viime viikon lopulla kutsumalla turvapaikanhakijoita elintasosurffareiksi ja arvioimalla heistä vain noin joka viidennen kärsivän todellista hätää.

– Se ei ole oikea luku, en tiedä mistä hän on sen repäissyt. Viime vuonna yli puolet turvapaikanhakijoista palautettiin takaisin, mutta kyllä siellä oli silti aika paljon oikeaa hätää kärsiviä, Räsänen muistuttaa.

RÄSÄNEN LISÄISI Suomen pakolaiskiintiötä, sillä hän pitää sitä oikeudenmukaisimpana ja turvallisimpana tapana auttaa hädänalaisia. Kiintiöpakolaiset valitaan maailman pakolaisleireiltä.

– Supo tutkii heidän taustansa ja heidät integroidaan suoraan kuntiin. Apu suuntautuu kaikkein heikoimmassa asemassa oleville lapsille, naisille, vanhuksille ja vammaisille, joilla ei ole antaa useita tuhansia euroja salakuljettajille, Räsänen sanoo.

Hän iloitsi kiintiöpakolaisten määrän kasvusta sisäministerikautensa aikana. Suomi otti viime vuonna 1 050 kiintiöpakolaista, 300 aiempaa enemmän.

– Luku riippuu siitä, minkä verran kunnat ovat valmiita vastaanottamaan. Toivon, että siellä löytyisi avaraa sydäntä.

Räsänen vahvistaisi myös Suomen kehitysyhteistyötä ja kriisinhallintatyötä.

– Nyt hallitus ajaa molempia alas, mikä tuntuu hyvin nurinkuriselta.

Päivän lehti

4.4.2020