Kanta-Häme

Raskas on reppu kantaa

Panssariprikaati otti maanantaina hyvässä järjestyksessä vastaan vuoden ensimmäisen varusmiesikäluokan.

Perjantaina kotiutuneiden 850-900 varusmiehen tilalle astui palvelukseen noin 1200 uutta alokasta.

Puolenpäivän jälkeen alkoi vastaanottopisteessä Panssarikoululla olla uusia alokkaita jonoksi asti.

– Takaraja on kello 16, mihin on päädytty välivaiheiden jälkeen takavuosista, jolloin muistamme, että viimeiset saapuivat vasta vähän ennen puoltayötä, muistelee prikaatin henkilöstöosaston kapteeni Petri Aarimaa.

Jokunen aina unohtaa tulla

Lähes kaikki asevelvolliset tulevat oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan.

– Keskimäärin jää jostakin syytä tulematta ajallaan 5-10 asevelvollista, joissa saattaa olla paljonkin selvittämistä ennen mahdollista etsintäkuulutusta ja sitä ennen sotilaskarkuriksi julistamista.

Kapteeni Aarimaan mukaan useimmiten selitys on hyvin yksinkertainen.

– Jos seitsemän jää saapumatta, heistä neljä on sellaisia, jotka ilman sen kummempaa syytä unohtivat tulla eli selittävät, etteivät tienneet palveluksensa alkamisesta.

Aarimaa muistaa vain yhden saapumiserän, kun yksikään asevelvollinen ei jättänyt määräaikana saapumatta.

Loppukiri otettiin viikonloppuna

Uusien varusmiesten vastaanoton valmistelut esikunnissa ja joukkoyksiköissä huipentuivat viikonloppuna. Seuraavan ikäluokan saapuessa ensi kesänä valmisteluihin on aikaa enemmän: vaihtoon tulee lisäaikaa pari viikkoa.

– Se helpottaa tilannetta etenkin perusyksiköissä ja varastoissa, sanoo kapteeni Johnny Saarenmaa prikaatin esikunnan koulutusosastosta.

Saarenmaa kertoo, että koulutusosastossa uuden ikäluokan vastaanottovalmistelut alkavat jo noin puolta vuotta ennen palveluksen alkamispäivää, joten palikat ovat olleet jo pitkään järjestyksessä.

– Suunniteltavia asioita on koulutuksen lisäksi muun muassa tilojen käyttö.

Toteutunut toive lisää motivaatiota

Enemmän on loppumetreillä kiirettä pitänyt henkilöstöosastossa, kun jokaiselle uudelle koulutettavalle on etsitty sitä kaikkein soveltuvinta – ja mieluisinta koulutushaaraa ja tehtävää.

– Uusille alokkaille on hyvissä ajoin lähetetty kyselylomakkeet, joiden perusteella on pyritty toteuttamaan toiveet mahdollisimman hyvin, kertoo kapteeni Petri Aarimaa.

Lomakkeiden palautusprosentti on ollut hyvä eli 90 prosenttia.

– Kaikki on käyty läpi. Toiveiden toteutuminen lisää tutkitusti motivaatiota ja ehkäisee siten myös palveluksen keskeytyksiä.

Panssarijääkäriksi riittää halukkaita

Panssariprikaatin suosituin koulutuspaikka on jo useampia vuosia ollut panssarijääkärikomppania, joita on nykyään vain yksi, johon läheskään jokainen halukas ei mahdu. Panssarijääkärikoulutuksessa aloittaa uusimmasta ikäluokasta 160 varusmiestä.

– Nuorten keskuudessa kiertää ajatus, että panssarijääkärikoulutus on se prikaatin kovin paikka. Kun on vauhtia paljon, kuluu aikakin kuulemma nopeammin, nauraa kapteeni Aarimaa.

Toiseksi suosituimpana seuraa autokomppania. Kuljettajakoulutus ei ole menettänyt suosiotaan uudistumisensa jälkeenkään.

– Saamme autokomppanian hyvin täyteen halukkaista.

Henkilöstöosastossa varusmiesten jakaminen yksikköihin on käytännössä raakaa työtä – tietokoneen naputusta.

– Jokainen on kirjattu tietojärjestelmään omalle paikalleen. Jako saatiin valmiiksi lauantaina.

Ensin jaettiin viikon vaatekerta

Yliluutnantti Jarkko Vuorinen prikaatin keskusvarastosta kertoo, että maanantaina alokkaille jaetaan ensimmäisellä palvelusviikolla tarvittava vaatetus.

Perjantaina kotiutuneiden varustusta ei uusille alokkaille jaeta, vaan se menee huoltoon.

– Kaikki on joko uutta tai huoltokierrosta tullutta tavaraa, sanoo yliluutnantti Vuorinen.

Vuorisen mukaan varsinainen iso rypistys tehdään kirjanpidossa ja lähipäivinä materiaalin käytännön jakamisessa.

Alkaneella viikolla työssä on noin 25 palkattua työntekijää ja heidän lisäkseen joukko varusmiehiä.

Uusi kantolaite ensi kertaa alokkaille

Varusvaraston johtaja, yliluutnantti Mikko Hokkanen kertoo, että ikäluokka 1/13 on ensimmäinen, jolle jaettiin käyttöön uusinta mallia oleva puolustusvoimien kantolaite m05.

Vanhimmasta päästä yhä käyttökelpoisista varusesineistä on kenttäkeittoastia eli pakki, jonka vuosimalli periytyy tiettävästi noin vuodesta 1931

Jykevään uuteen kantolaitejärjestelmään kuuluvaan rinkkaan mahtuu reilupuoleisesti tavaraa, periaatteessa koko sotilaan varustus.

Alokkaat keräsivät maanantaina jaetut varusteet, 35 erilaista eli erinimistä varusesinettä perinteiseen säkkiin, joka ”ostoskärryihin” liitettynä on jaossa verrattoman tehokas ja nopea.

Lempäälästä Parolannummelle palvelukseen tulleelta Petteri Siekkiseltä kului maanantain varusjakoon 2 minuuttia 45 sekuntia, mihin sisältyivät Hämeen Sanomien aiheuttamat viivästykset matkalla. (HäSa)

Kotimainen kantojärjestelmä

Puolustusvoimien uusi kantojärjestelmä m05 on karstulalaisen Finn-Savotan valmistama. Puolustusvoimien materiaalilaitos on hankkinut järjestelmiä yhteensä 14,5 miljoonan euron arvosta.

Kantolaitehankinta on osa puolustusvoimien logistiikan kehittämisohjelmaan kuuluvista vaatetus- ja varustehankinnoista, joiden kokonaisarvo on noin 32,5 miljoonaa euroa.

Uudella varustuksella kehitetään taistelijan taistelunkestävyyttä ja selviytymiskykyä hankkimalla taistelijan suorituskykyyn suoraan vaikuttavia välineitä. Hankittavat varusteet korvaavat m62- ja m91-varustuksia.

Kantolaitejärjestelmä on modulaarinen ja sitä kyetään muokkaamaan kuhunkin tehtävään ja operaatioon soveltuvaksi.

Varusteliivi taskuineen on tarkoitettu välittömästi taistelussa tarvittavien tarvikkeiden ja välineiden kuten ampumatarvikkeiden, valopistoolin, pistoolin, käsikranaattien, savuheitteiden, suojanaamarin ja kenttälapion kantamiseen.

Pientä reppua käytetään partioreppuna. Siinä kuljetetaan tehtävässä tarvittavaa lisämateriaalia kuten lisäpatruunoita, heitteitä, vettä, sotilasradiota sekä vaihto-, suoja- ja lisävaatetusta.

Isossa repussa säilytetään varusteet, joita ei tarvita juuri sillä hetkellä tehtävän suorittamiseen. Sitä säilytetään joko ajoneuvossa tai majoituksen yhteydessä.

 

 

Mainos