Kanta-Häme

Rastilan kylätuvan kohtalo huolettaa kyläläisiä

Rastilan ja Kilpiälän kyläyhdistyksellä on yksi harras toive. Se haluaa jatkaa kylätuvan vuokrasopimusta kunnan kanssa.

– Olemme olleet vuokralla 25 vuotta, ja vuokrasopimus kunnan kanssa on katkolla vuoden lopussa, yhdistyksen puheenjohtaja Hannu Krook selvittää.

Tähän asti vuokrasopimusta on jatkettu hyvässä yhteisymmärryksessä aina viisi vuotta kerrallaan, mutta nyt kunnalta onkin tullut aloite siitä, että kyläyhdistyksen pitäisi ostaa talo itselleen, tosin nimellistä korvausta vastaan.

Yhdistys ei halua taloa omistukseensa

Tämä ei kuitenkaan sovi kyläyhdistykselle.

– Pidimme ylimääräisen vuosikokouksen. Siinä todettiin, ettei ostohalua ole, vaan haluamme jatkaa vuokralla entiseen tapaan, Krook sanoo.

Maanantaina kyläyhdistys sai kertoa toiveensa suoraan kunnanjohtajalle, kunnanhallitukselle sekä valtuuston puheenjohtajille, sillä kunnanhallitus piti kokouksensa Rastilan kylätuvalla.

Kunnanhallitus aikoo muutenkin vierailla aika ajoin eri kylissä. Rastilan-vierailu oli kyläkierroksen ensimmäinen.

Järjestys maanantaina oli sellainen, että aluksi kunnanhallitus piti normaalin, suljetun kokouksensa, ja sen jälkeen alkoi yhteinen osuus kyläyhdistyksen kanssa.

Kunnan taloustilanne taas taustalla

Asiaan mentiin suoraan, sillä moni kyläläinen tuntui olevan huolissaan kylätalon kohtalosta.

– Meidän joukko on liian vanhaa ja meitä on liian vähän, että me tämä ostettaisiin, sanoi Maija Liisa Haavisto. Hän toivoi kovasti, että yhdistys ja kunta löytäisivät asiassa kompromissin.

Miksi kunta sitten nyt haluaisi myydä talon? Kunnanjohtaja Tanja Matikainen selvitti, että tämänkin hankkeen taustalla on viime vuonna hyväksytty kunnan talouden tasapainottamisohjelma.

– Taloihin tulee aina investointitarpeita. Kunnan taloustilanne ei kestä ylläpitää taloja, jotka eivät ole kunnan käytössä.

Puheenvuoroissa kävi kuitenkin ilmi, ettei talo ole aiheuttanut kunnalle kovinkaan paljon kustannuksia.

– Alkuun saimme pieniä avustuksia kunnalta, mutta ei viime vuosina. Talon kunnostustyöt olemme tehneet talkoilla, Hannu Krook selvitti.

Hän kertoi myös, että konehallia vuokraamalla yhdistys saa tuloa, jolla se voi maksaa talon sähkö- ynnä muut laskut.

Vain 28 euron kulut kunnalle

Krook vakuutti, että kunnan kukkarolle käyviä remontteja ei ole tulossa. Ulkomaalausta talo kaipaa, mutta sekin voi odottaa vielä viisi vuotta. Vastaisuudessakin yhdistys aikoo tehdä tällaiset remontit talkoilla.

Ainoa vuosikustannus kunnalle on 28 euron palovakuutus.

– Se olisi hyvä säilyttää, sillä jos otamme palovakuutuksen omiin nimiimme, se maksaa 280 euroa, yhdistyksen varapuheenjohtaja Markku Hanninen sanoi.

Maanantainen kokoontuminen oli kyläyhdistyksen kannalta antoisa. Keskustelutilaisuudessa ei tehty mitään päätöksiä, mutta keskustelun edetessä kellään kunnanhallituksen jäsenellä ei tuntunut olevan ainakaan mitään sitä vastaan, etteikö yhdistys voisi jatkaa kunnan vuokralaisena tämän vuoden jälkeenkin.

– Ei ole kirkossa kuulutettu, että tämä olisi pakko ostaa. Toivottavasti toiminta täällä voisi jatkua ja kehittyä, Reijo Löytynoja (sd.) sanoi.

– Päältäkin päin näkyy, että tämä on hyvässä kunnossa, huomautti kunnanhallituksen puheenjohtaja Kalevi Ilmarinen (sd.).

Rahaa voi hakea kunnostukseen

Osmo Tokeensuu (kesk.) istuu paitsi kunnanhallituksessa, myös Hämeen linnaseudun kehittämisyhdistyksen hallituksessa. Hän kehotti kyläläisiä hakemaan uuden Leader-kauden kehittämisrahaa kylätalon ylläpitoon.

– Ehtona on, että talon pitää kuulua yhdistykselle vielä viisi vuotta remontin jälkeen. Rahaa voi hakea myös yhteistyössä muiden yhdistysten kanssa.

Helena Raunistola esitti, että kylätalosta voisi tehdä ikääntyvien ihmisten terveyttä edistävän paikan. Yhteistyötä voisi tehdä Hamkin ja Tavastian opiskelijoiden kanssa.

Onnellisuuskeskus ikäihmisille

Merja Taponen (kesk.) ja Mirja Pöhö (kd.) innostuivat asiasta.

– Kuntaliiton valtuusto pohti tällaisia asioita viime viikolla. Puhuttiin onnellisuuskeskuksista, ja tämähän on juuri sellainen, Taponen kertoi.

Hamkissa työskentelevä Mirja Pöhö lupasi viedä viestiä eteenpäin työpaikallaan.

Kalevi Ilmarinen sanoi, että parin vuoden päästä noin kilometrin päässä sijaitsevaa Korkeavuorenpeltoa ryhdytään rakentamaan. Sen jälkeen kylätalolle voi olla entistä enemmän käyttöä. (HäSa)