Kanta-Häme

Rasva on arvokasta raaka-ainetta, joka kannattaa kerätä talteen ja jalostaa dieseliksi

Kinkkua paistaessa pellille valuva rasva on täyttä energiaa, jonka kierrättämistä kokeillaan tänä jouluna.

Kanta-Hämeessä riihimäkeläiset ja forssalaiset voivat ottaa rasvan talteen ja viedä palautusastiaan. Rasva puhdistetaan ja siitä valmistetaan biodieseliä.

Jos tempaus onnistuu, järjestäjät harkitsevat, että rasvoille varataan kierrätyspisteisiin vakituinen astia, arvioi tempausta koordinoiva valmiuspäällikkö Petri Ahola-Luttila Kemianteollisuus-yhdistyksestä.

Koko maassa eläinperäiset rasvat pääsee palauttamaan kiertoon 18 paikkakunnalla, joilla on yhteensä 42 kierrätysastiaa. Hämeenlinnasta ei Ahola-Luttilan mukaan löytynyt sopivaa paikkaa astialle.

Riihimäen Citymarketin kauppias Lasse Keränen arvioi marketissa myytävän jouluksi kinkkuja 10 000–20 000 kiloa. Keskimääräisestä kuuden kilon kinkusta rasvaa tirisee 200 grammaa.

– Jos kinkkuja paistetaan Riihimäellä vaikka 15 000 kiloa, niistä syntyy yhteensä reippaasti yli 500 kiloa rasvaa, Keränen laskeskelee.

– Suomalaiset syövät noin 7 miljoonaa kiloa kinkkua jouluna. Odotamme, että keräyksellä saadaan kokoon noin seitsemän kuutiota eli 7 000 kiloa rasvaa, Ahola-Luttila kertoo.

Kuuden kilon kinkun rasvalla ajelee henkilöautolla noin kolmen kilometrin matkan. Jos tempauksen tavoite täyttyy, kerätystä rasvasta jalostetulla dieselillä pääsee ajelemaan kolme kertaa maapallon ympäri.

Kinkun rasva on tähän saakka ollut kodeissa ongelmallinen jäte, sillä se tukkii viemärit. Rasvaisen liemen hyydyttäminen ja käyttö lihaliemen sijaan ei innosta kaikkia. Suurin osa päätyy roskiin, vaikka puhdistettuna sen hiilijalanjälki on 90 prosenttia pienempi kuin fossiilisen dieselin.

Rasvainen viemärivesi hankaloittaa myös jätevedenpuhdistamojen prosesseja.

– Kaiken kaikkiaan on järjetöntä heittää hukkaan korkealuokkaista raaka-ainetta. Miksi polttaa rasva jätevoimaloissa, kun jalostus ja hyötykäyttö lisää sen arvoa? Ahola-Luttila kysyy.

– Tällä tempauksella herätellään ihmiset huomaamaan, että kierrättää voi paljon muutakin kuin lastenvaatteita. Jätteitä voidaan käyttää uudelleen ja valmistaa uusia tuotteita kuten nyt dieseliä, Ahola-Luttila sanoo.

Miten rasva pakataan?

Pellille kertyvä liemi kaadetaan huuhdottuun maitotölkkiin. Purkki suljetaan huolella teipillä ja viedään hyytyneenä lähimpään kierrätyspisteeseen.

Kerättävä tulo lahjoitetaan nuorten syrjäytymistä ehkäisevälle Icehearts-hankkeelle sekä vähävaraisia lapsiperheitä auttavalle Hopelle.

Ajatus syntyi kemianteollisuuden edunvalvontajärjestössä ja toteuttajina ovat Neste, K-ryhmä, Lassila & Tikanoja, Suomen pakkauskierrätys Rinki, Honkajoki, Vesilaitosyhdistys sekä Maa- ja kotitalousnaiset. HÄSA

Lisätietoa

kinkkutemppu.fi

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic