Kanta-Häme

Rasvapommi tikittää viemäreissä

Rasvan tukkimien verisuonten ennaltaehkäisy on suomalaisille jo tuttua kauraa, mutta harvan kotitalouden arkiaskareissa keittiössä tullaan ajatelleeksi rasvan tukkivan myös viemäreitä.

HS-Vesi oy:n käyttöpäällikkö Tapani Sulin kertoo, että jätevedenpumppaamoihin kertyy vuosittain noin 30 loka-autollista rasvaa, jonka viemärihuoltoauto käy tyhjentämässä. Yksi loka-auto vetää noin 10 kuutiometriä.

– Joudumme painimaan asian kanssa aika paljon ja tekemään rasvasta johtuvaa puhdistustyötä kymmenillä tuhansilla euroilla vuodessa. Rasvaa kertyy pumppaamoon pintalautaksi sekä säiliön seinämiin ja putkiin.

Sulinin mukaan HS-Vesi joutuu huoltamaan rasvakertymien takia joidenkin tiettyjen alueiden viemäriputkia toimialueellaan enemmän kuin muiden. Alueita hän ei kuitenkaan halua mainita nimeltä.

Rasvanerottimet kaiken a ja o

Kotitalouksien lisäksi rasvaa kertyy viemäreihin etenkin grilleistä, ravintoloista, keittiöistä, leipomoista, teurastamoilta sekä lihanjalostuksesta ja elintarviketeollisuudesta, joilla määräysten mukaan täytyy olla rasvanerotin.

– Ongelmana on, että on kiinteistöjä, joissa rasvanerotinta ei ole. Kaikki eivät hae lupaa ja hoida asioita, kertoo Hämeenlinnan kaupungin LVI-tarkastusinsinööri Pirjo Riekkinen.

Ongelmia kertyy myös, jos rasvanerotinta ei huolleta oikeaoppisesti.

– Hoitamaton rasvanerotin saattaa pullauttaa rasvat viemäriin. Rasvanerotin on varustettava hälyttimellä, joka ilmoittaa tyhjennyksen ja huollon tarpeesta.

Yrittäjä on periaatteessa vastuussa, ettei rasvaa joudu viemäriin, mutta vastuu rasvanerottimista ja jätehuollosta voi olla kiinteistöyhtiöllä. Pelisäännöt on hyvä sopia etukäteen.

Pirjo Riekkinen muistuttaa, että tärkeää on pitää rasva pois myös ilmanvaihtokanavista.

– Huuvissa pitää olla rasvanerottimet ja ilmanvaihtokanavien paloeristettyjä. Kanavia pitää myös puhdistaa. Muutoin saattaa tulla rasvapaloja.

Kotitalouksissa syytä olla tarkkana

HS-Veden käyttöpäällikkö Tapani Sulin kertoo, että kotitalouksissa rasvaa kertyy putkistoihin etenkin tiskauksen ja astianpesukoneiden kautta.

– Pesuaineet yleensä liuottavat sen vähäisen rasvan putkien seinistä, eli ei siitä isommin haittaa ole.

Ongelmia voi kuitenkin ilmetä, jos kaataa vaikkapa joulukinkun paistorasvat suoraan viemäriin tai rasvaa kertyy normaalia enemmän vuosien saatossa.

– Ensimmäinen vaiva voi olla omien viemärien tukkeutuminen. Jos rasva pääsee eteenpäin, se voi jähmettyä vesiyhtiönkin viemäreihin. Eteenpäin mennessään se löytyy viimeistään jätevedenpumppaamolta.

Avaus voi koitua kalliiksi

Kiinteistönomistaja vastaa omista putkistaan ja sen huollon aiheuttamista kustannuksista vesiyhtiön liittymispisteeseen asti.

Ongelmatilanteissa voi soittaa vesiyhtiön viemärivikanumeroon.

– Usein vika löytyy paikan päällä tarkastelemalla tarkastuskaivoja, mutta joskus tarvitaan viemärihuuhtelu ja mahdollisesti vielä viemärin kuvaus, Sulin kertoo.

Palvelun voi ostaa HS-Vedeltä tai haluamaltaan palveluntarjoajalta. Aivan halpaa lystiä viemärien avaus ei ole. Päiväaikaan HS-Veden taksat liikkuvat 150–250 euron tuntihinnoissa. Ilta-, viikonloppu- ja pyhäaikana taksat voivat olla jopa kolminkertaisia. (HäSa)

 

 

Päivän lehti

3.6.2020