Kanta-Häme

Ratkaisu keskuskeittiöstä hiertää taas

Tämän kevään aikana Hausjärven kunnanvaltuusto päättää, miten koulujen, päiväkotien ja vanhuspalvelujen päivittäiset ateriat tulevaisuudessa valmistetaan.

Kunta neuvottelee jo osallistumisesta Riihimäen keskuskeittiön rakentamiseen ja toimintaan, mutta samalla on selvitelty ruuan valmistuksen jatkamista omassa kunnassa.

Kunnanjohtaja Pekka Määttänen esittää ensi tiistaina kokoontuvalle kunnanhallitukselle osallistumista Riihimäen keskuskeittiöön. Esitys pohjautuu kunnanvaltuuston syksyllä tekemään päätökseen.

Vaikka esitys on yksiselitteinen, kunnanjohtaja on valmistellut esittelytekstiin myös selvityksen kunnan palvelukeittiöiden toiminnasta. Vaihtoehdon lasketaan olevan kunnalle halvempi kuin keskuskeittiön.

Palvelukeittiömalliksi ristitty ehdotus merkitsee, että kunta kilpailuttaisi ateriatuotannon. Valmiit ateriat vain lämmitettäisiin omissa palvelukeittiöissä. Isoilta investoinneilta säästyttäisiin.

– Kilpailutus merkitsee, että edullisimman tarjouksen tehnyt toimittaa ateriat. Se voi olla yritys Hyvinkäältä, mutta yhtä hyvin jokin iso valtakunnallinen tuottaja. Pilkkomalla tarjouskilpailutusta voidaan mahdollistaa pienten osakokonaisuuksien toimituksia paikallisille yrityksille, Määttänen selittää.

Riihimäen keskuskeittiö toteutetaan isäntäkuntamallilla eli Hausjärvi ja Loppi ostaisivat palvelun kaupungilta. Loppi on jo päättänyt lähteä hankkeeseen mukaan.

Määttänen näkee, että vaikka isäntäkuntamallilla lähdetään liikkeelle, toimintaa olisi mahdollista kehittää myöhemmin sisältämään myös siivouspalvelut. Isäntäkuntamallista on mahdollista siirtyä osakeyhtiömuotoon.

Hausjärven kehittämä palvelukeittiömalli merkitsisi, että kunta voisi edelleen yhdistää keittiö- ja siivoustöitä samoille henkilöille.

Riihimäen keskuskeittiön rakentamiskustannuksiin osallistuminen maksaisi kunnalle 1,0 miljoonaa euroa ja tämä säästyy. Hausjärvelle ei tarvita omaa keskuskeittiötä.

Palvelukeittiöiden kunnostus maksaa 190 000 ja lisäksi Oitin keittiön laajennus 200 000 euroa. Peruskustannuksissa säästetään 800 000 euroa siihen nähden, että osallistuttaisiin seudulliseen Riihimäen keskuskeittiöön.

Molemmissa malleissa Hausjärvellä syötäisiin muualla tehtyä ja uudelleen lämmitettyä ruokaa. HÄSA

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic