Kanta-Häme Hämeenlinna

Ratsastajille tulee kesällä hands free -pakko – Puhelimeen puhumisesta ei ole tähän saakka sakotettu

Uusi tieliikennelaki ulottaa kaikki liikennesäännöt ja määräykset myös tiellä liikkuviin ratsukoihin.
Kesäkuun alusta lähtien myös ratsastajien on tiellä liikkuessaan noudatettava kaikkia autoja koskevia liikennesääntöjä ja määräyksiä. Hands free -pakko on yksi uusista määräyksistä. Arkistokuvan ratsastajat pitivät kätensä ohjaksissa eikä puhelimella. Kuva: Juhani Salo
Kesäkuun alusta lähtien myös ratsastajien on tiellä liikkuessaan noudatettava kaikkia autoja koskevia liikennesääntöjä ja määräyksiä. Hands free -pakko on yksi uusista määräyksistä. Arkistokuvan ratsastajat pitivät kätensä ohjaksissa eikä puhelimella. Kuva: Juhani Salo

Australialaismies ylitti maailmanlaajuisen uutiskynnyksen tällä viikolla, kun Tenterfield Star -lehti kertoi miehen saaneen oikeudessa ehdollisen tuomion puhuttuaan puhelimeen tiellä ratsastaessaan.

Suomessa hevosella tiellä ratsastaminen ja puhelimeen puhuminen on vielä toistaiseksi sallittua, mutta ensi kesänä tilanne muuttuu ratkaisevasti. Kesäkuun alussa voimaan tuleva uusi tieliikennelaki nimittäin tuo myös ratsastajille hands free -pakon.

Sen jälkeen myös Suomessa saattaa ratsastaja saada sakon tai joutua käräjille puhelimeen puhumisesta satulassa.

Uuden tieliikennelain mukaan ratsastajan, suurikokoisen eläimen taluttajan ja eläimen vetämän ajoneuvon kuljettajan on noudatettava moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ajamista koskevia liikennesääntöjä.

 

Tällä hetkellä voimassa olevan tieliikennelain mukaan hevosen ja ratsastajan muodostamaa ratsukkoa ei katsota moottorikäyttöiseksi ajoneuvoksi.

– Koska ratsukko ei ole moottorikäyttöinen ajoneuvo ei ratsastajan tarvitse käyttää hands free laitetta käyttäessään puhelinta, poliisitarkastaja Heikki Kallio poliisihallituksesta kertoo.

– Tiedossani ei ole myöskään ole yhtään tapausta, jossa ratsastajalle olisi annettu sakko [nykyisen lain] perusteella, Kallio kertoo.

Uusi tieliikennelaki astuu voimaan ensi kesäkuun ensimmäisenä päivänä.

Koska kiinteän hands free -laitteen asentaminen hevoseen voi olla hankalaa, kannattaa ratsastajien alkaa jo katsella omaan käyttöön sopivaa korvanappia tai bluetooth-laitetta, jos puhelimeen pitää puhua tiellä ratsastaessa. HäSa

 

Oikaisu
Uutisessa kerrottiin virheellisesti, ettei tieliikennelain mukaan hevosen ja ratsastajan muodostamaa ratsukkoa katsota ajoneuvoksi. Oikea määritelmä olisi ”moottorikäyttöiseksi ajoneuvoksi”. Laki viestintälaitteiden käytöstä ajon aikana antaa eri määräykset ajoneuvolle ja moottorikäyttöiselle ajoneuvolle. Lainkohta kieltää viestintälaitteen häiritsevän käytön ajoneuvon kuljettajalta, mutta kieltää erikseen matkapuhelimen käytön kädessä pitäen moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettajalta. 

 

Lue myös:

Ira Koivun kolumni: Älä aiheuta hengenvaaraa – Näin kohtaat hevosen liikenteessä (25.7.2019)

Hevonen ja ratsastaja putosivat kaivoon Humppilassa: ”Oli suuri vaara ihmishengen menettämisestä” (11.1.2019)

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic