fbpx
Kanta-Häme

Ratsastuksen suosio kestää

Hevosharrastus on ja pysyy lähellä suomalaisten sydäntä. Ratsastusta harrastaa 160 000 suomalaista.

– Lisäksi 70 000 haluaisi kyselyn mukaan aloittaa harrastuksen, kertoo kehityspäällikkö Suvi Louhelainen Suomen Hippoksesta.

Joka viides suomalainen tyttö harrastaa ratsastusta. Vaikka ratsastus mielletään helposti nimenomaan tyttöjen jutuksi, on totuus toisenlainen.

– Harrastajista 56 prosenttia on aikuisia, ja luku on vielä kasvusuunnassa, Louhelainen valottaa.

Viisi leiriä Rengossa

Rengon Oinaalassa ratsastusleirillä on kuitenkin vain tyttöjä. Yhtään poikaa ei ole uskaltautunut mukaan.

Mäentaustan ratsastustallin yrittäjä ja ratsastuksenopettaja Heidi Uotila järjestää leirejä ensimmäistä kesää vanhalla Sukutilallaan Yli-Uotilassa Oinaalassa. Aiemmin hän pyöritti leirejä Kuittilassa.

– Tänä kesänä on yhteensä viisi leiriä. Kolme on vielä jäljellä, Uotila sanoo.

Maanantaista perjantaihin kestäneellä leirillä oli mukana kahdeksan tyttöä.

– Kyllä pojatkin olisivat tervetulleita. Ratsastuspuolella pojat ovat kuitenkin vähemmistössä.

Leireille on kysyntää

Potentiaalia leireille ainakin olisi.

Suvi Louhelaisen mukaan Suomessa on noin tuhat ratsastustallia ja kolmisentuhatta hevosalan yritystä. Suurin osa on keskittynyt Etelä-Suomeen. Leiritoiminnan järjestämisessä tallin sijaintikin ratkaisee. Maaseudulla leireily on mielekkäämpää kuin kaupungeissa.

Uotilan tarkoitus onkin kehittää nimenomaan leiritoimintaa Yli-Uotilassa. Hevosia hänellä on kaikkiaan 11. Mäentaustan talli sijaitsee Lauttiankulmalla lähellä Janakkalan rajaa. Siellä hevoset viettävät talvensa.

Leireille riittäisi mahdollisia tulijoita ainakin Lopen ja Rengon mökkiläisten parista.

Ei vain ratsastusta

Noora Alanoja, 15, Viralasta sekä renkolaiset Jenni Ala-Penttilä, 14, ja Anni Vanhanen, 13, ovat ratsastaneet pienestä pitäen. Leiristä ei moitittavaa löydy.

– Hauskaa on ollut. Uusia asioita on opittu, esimerkiksi miten hevosen saa liikkumaan hyvässä muodossa ja sinne, minne haluaa. Lisäksi leirillä on kehitetty perustaitoja, tytöt luettelevat.

Leirillä tehdään kuitenkin myös muuta kuin ratsastetaan. Teorialle ja hevosen huoltamiselle riittää omat rastinsa. Keskiviikkona leirillä vieraili kengitysseppä Antti Sulanen Turengista.

– Kerron tytöille kavioista, hevosen anatomiasta ja sen sellaisesta, Sulanen havainnollistaa. (HäSa)

Renko-viikolla Yli-Uotilassa on katrilliesitys keskiviikkona 24.7. klo 17. Yleisöllä mahdollisuus kokeilla ratsastusta. Hyvikkäläntie 1462, Renko.

Menot