fbpx
Kanta-Häme

Rauhallisuus ja huumori tehoavat teineihin

– Kymmenen viikon kesäloma on lyhyt! Sehän menee ihan hujauksessa, toteaa hämeenlinnalainen lehtori Arto Mustajärvi.

Hän kuittaa puoliksi huumorilla aina silloin tällöin esiin nousevat ehdotukset opettajien kesälomien lyhentämisestä.

– Jossain ehdotettiin kerran, että opettajat voisivat työskennellä kesälomien aikana lastentarhoissa. Mutta se olisi tuhoisaa pikkumukeloille, kun sinne tulisi ihmisiä, jotka ovat koulineet itsensä olemaan teini-ikäisten kanssa, Mustajärvi puuskahtaa.

Tänään 50 vuotta täyttävä Mustajärvi opettaa historiaa ja yhteiskuntaoppia entisessä Ahveniston koulussa eli nykyisessä Nummen yhtenäiskoulussa. Hänellä on teinien kanssa toimimisesta 20 vuoden kokemus. Miten siihen siis kouliinnutaan?

– No ensinnäkin nuorison puheisiin ei aina kannata tarttua ihan tosissaan, ja jonkin sortin huumoria kannattaa yrittää viljellä. Se kolahtaa aina kuitenkin jollain lailla, Mustajärvi sanoo.

Tampereella syntynyt Mustajärvi kertoo päätyneensä opettajaksi vähän vahingossa. Hän pyrki ja pääsi opiskelemaan historiaa Joensuun yliopistoon. Vuoden opintojen jälkeen piti valita joko opettajankoulutus tai yleinen historia.

– Opettajan työ vaikutti varmemmalta, ja töitä on kyllä riittänyt.

Valmistumisensa jälkeen vuonna 1996 Mustajärvi sai puhelun silloiselta opetuspalveluiden suunnittelijalta Tapani Räikältä, joka pyysi häntä Ahveniston kouluun. Sillä tiellä mies on edelleen.

– Olen viihtynyt. Koulurakennus oli silloin aivan järkyttävässä kunnossa, mutta myöhemminhän se remontoitiin. Tosin ei sitten välttämättä täysin onnistuneesti, hän tuumaa.

Hämeenlinnan koulumaailmassa on muutaman vuoden aikana odotettavissa melkoinen myllerrys. Ensinnäkin käyttöön otetaan uudet opetussuunnitelmat, jotka ovat Mustajärven mukaan merkittävin muutos sitten peruskoulun tulon.

Lisäksi ulkoiset puitteet muuttuvat, sillä moni koulu on remontin tarpeessa ja väistötila- ja muuttorumba pyörii jatkuvasti.

– Esimerkiksi poikani on Kaurialan koulussa, joka on evakossa Myllymäessä. Ja omalla työpaikalla odotamme Nummen uuden koulurakennuksen valmistumista.

Nummen yhtenäiskoulu toimii jo hallinnollisesti, vaikka uuden koulurakennuksen on määrä valmistua vasta syksyksi 2018. Mustajärvi sanoo odottavansa uutta kahtalaisin tuntein.

– Se mietityttää, että miten avoin oppimisympäristö sopii yläkoululaisille. Aiemmin kokemusta on vain alakoululaisten opettamisesta luokattomassa ympäristössä. Iso työ tässä on kaikilla edessä, kun uutta opetellaan, hän sanoo.

– Sekä uuden opetussuunnitelman että avoimien oppimisympäristöjen toimivuudesta olemme viisaampia 5–7 vuoden kuluessa.

Mustajärvi harrastaa historiaa myös vapaa-ajallaan. Hän on mukana Vanhan linnan killan elävöittäjätoiminnassa ja keskiaikamarkkinoiden taustajoukoissa. Hän myös lukee paljon, ja varsinkin sotahistoria kiinnostaa.

– Siihen erikoistuin yliopistossa, ja se kiehtoo edelleen, Mustajärvi sanoo.

Hän teki gradunsa jatkosodassa mukana olleesta Jalkaväkirykmentti 200:sta, joka muodostui virolaisista vapaaehtoisista, ja aiheesta toivottiin myös väitöskirjaa. Se odottaa kuitenkin lottovoittoa tai vähintään vuorotteluvapaata samoin kuin vanhan soittoharrastuksen elvyttäminen.

– Ja enemmän pitäisi kalastaa, hän huomauttaa. HÄSA

Menot