fbpx
Kanta-Häme

Rauhan etsijöiden ilta

Tavallisen iltakirkon sijasta Hämeenlinnan kirkossa vietettiin sunnuntaina Rauhan messua.

Messu järjestettiin seurakuntalaisten pyynnöstä, jotta voitaisiin muistaa kesän väkivaltaisuuksien uhreja ja rukoilla yhteiskuntarauhan puolesta.

Messun pappina toiminut Jari Turunen pohtii, että huoli maailman tapahtumien kehityksestä on yhteinen, eikä kukaan voi olla sivustakatsojana.

– Ihmisillä on tapana lähteä liikkeelle ja tulla yhteen, kun huomataan, ettei hyvinvointi olekaan itsestään selvyys.

Turunen sai tiedon Rauhan messun järjestämisestä Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kehityskappalaiselta Heikki Toiviolta. Aloitteita oli tullut hämeenlinnalaisilta ja renkolaisilta seurakunnan jäseniltä.

Turunen uskoo seurakuntalaisten huolen alkaneen Nizzasta, ja sittemmin Turkin vallankaappaus ja Saksan tapahtumat ovat lisänneet sitä. Myös moottoritiellä sattunut kolari Hämeenlinnassa toi omat murheensa.

Huoli on Turusen mielestä aiheellista, mutta yhteiskunta pyörii vielä levottomuuksista huolimatta.

– Viranomaiset ovat jo estäneet useita iskujen yrityksiä. Ihmiset saattavat ryhtyä yksilötasolla epätoivoisiin tekoihin, jos tyytymättömyys yhteiskunnassa kasvaa.

Rauhan messu koostui rukouksista, raamatunluvusta ja virsien veisuusta. Seurakunta rukoili muun muassa eripurasta vapautumisen puolesta messun toisen papin Juha Takalan johdolla.

Turunen kehotti saarnassaan olemaan vaipumatta epätoivoon. Tulevaisuus oli messun tärkeimpiä teemoja.

– Tulevaisuuden rakentaminen ei ole vain kirkon aktiivien varassa. Sunnuntain iltakirkko on yleensä melko vähäväkinen, mutta nyt joukossa voi olla myös niitä, jotka käyvät kirkossa harvemmin, Turunen arvioi.

Rauhan messu pyrkii kokoontumisen voimalla keventämään ihmisten taakkaa ja ehkäisemään uusia ylilyöntejä.

– Ei maailmanrauha tule kuin Manulle illallinen. Se on kiinni siitä, haluammeko taata kaikille hyvät olosuhteet vai annammeko toisten syrjäytyä, Turunen sanoo viitaten yksittäisten ihmisten tekemiin terrori-iskuihin. HÄSA

Menot